Winterklaar huis.

Beetje voorbarig? Gisterennacht vroor het, vandaag was het weer 16 graden. Maar toch: de winter komt eraan. Echt!

Haardhout

Vorige zomer kochten we vijf pallets hout. Het hout hebben we opgestapeld onder de houten steiger om het huis liggen. De afgelopen (lange, koude) winter hebben we twee pallets gebruikt, tussen september en mei. Het najaar is nu mild en droog. Ik heb vandaag voor de vijfde keer de kachel aan.

In de lente en zomer is het makkelijk aan relatief goedkoop droog hout te komen. Er zijn veel lokale facebookgroepen voor aanbiedingen, maar ook finn.no en aanplakbiljetten op houten palen en brievenbusafdakjes zijn goede plekken om betaalbaar hout te vinden als je niet je eigen bos hebt.

Warmtepomp / houtkachel

We gebruiken de houtkachel als hoofdopwarming in het hele huis, maar ik zet wel de warmtepomp op 16 graden op koude dagen. Dan koelt het niet zo enorm af in de nacht of als we weg zijn, en het is ook fijner voor het tropisch aquarium van de man.

Eigenlijk verwarmen we alleen de woonkamer :)

De keuken is, als we niet aan het koken zijn, al een paar graden kouder dan de woonkamer en boven is het zo koud als je zou verwachten in een huis aan de Noorse kust met betere maar alsnog niet geweldige isolatie zonder kachels. Alleen in de badkamer is een piepklein kacheltje. En vloerverwarming want het is hier gebruikelijk om je badkamer constant tot 39 graden celcius op te stoken, ondanks dat je per saldo twee minuten per dag op die vloer staat. Raar!

Het nadeel van de houtkachel vind ik dat het lastig te reguleren is. Het is of koud of loeiheet, hoewel dat met nieuwere modellen misschien makkelijker in te stellen is. In elk geval hebben we met zuinig stoken nog genoeg hout voor twee winters.

Gordijnen

Ik houd niet zo van gordijnen en helemaal niet van dichte gordijnen. Het voelt zo opgesloten! Juli is de enige maand dat ik ze met plezier dicht trek tegen vliegen, geluid, brandende zon, toeristen en andere narigheid. Maar ik heb ze toch weer opgehangen wegens zuunig en het tegengaan van lichtvervuiling.

Er verdwijnt ook echt veel warmte via ramen en deuren en we hebben al tochtband geplakt.
Daarom overweeg ik ook om dikke gordijnen voor de voordeuren te hangen. Ja, we hebben er twee: de decadentie ten top ;)

Matten.

Verder hebben we twee droogloopmatten en moet iedereen zijn schoenen daarop uitdoen. Dat scheelt een boel viezigheid in huis. (gelukkig weten we andere manieren om de boel pekkig te krijgen en de vloer na een dag niet stofzuigen te laten klinken als een cracker)
Je schoenen uitdoen bij binnenkomst is gebruikelijk hier. In Nederland lijkt het dan alsof iemand zich net iets teveel thuisvoelt en een dag wil blijven maar mensen blijven of op de mat staan, of trekken hun schoenen automatisch uit. Na een tijdje vind je het vanzelf onbeleefd als mensen met hun schoenen doorstekkeren. Grappig is dat.

Als je alleen op tegels loopt merk je het niet zo maar hier neem je, zeker in deze tijd een half bos tussen je profiel mee.

Rekje boven de kachel

In de winter hebben we de houtkachel meestal aan. Daarboven heeft de man een rail gemonteerd, waaraan kleerhangers kunnen. De beste plek om natte pakken, handschoenen en wasgoed te drogen.

Luchtontvochtiger

Vorig jaar kocht ik een luchtontvochtiger omdat het erg vochtig was in huis en dat werkt perfect. Ik zet hem in de badkamer naast een wasrek en de was is in een paar uur droog voor een fractie van de prijs van de droger.

De ramen zijn ’s ochtends droog en er groeit geen groene smots meer op de kozijnen. Duurdere exemplaren hebben soms ook een ‘kledingdroogstand’. Het voelt boven ook aangenamer als ie aan staat. We hebben de allergoedkoopste en die functioneert prima.

De tuin.

Ook slim: alle rondslingerende meuk uit de tuin halen. Soms ligt er begin november opeens een dik pak sneeuw en om dan nietsvermoedend je nek te breken over bakstenen, schepjes, bloempotten of zulks is niet relaxed. Ook de sneeuwschep staat rechtop op een redelijk sneeuwvrije plek. (tot de kinderen ermee aan de haal gaan en het ding op het moment supreme ergens onder 15 centimeter witte meuk ligt)

Het gras maaien we niet meer, langer gras is fijn voor insecten. Bladeren harken vind ik geen vervelend werkje maar laten liggen is beter voor de bodem. Wat er nog in de kas staat, blijft daar tot de late lente. Waarom zou je een insectenhotel kopen als je gewoon lui kan zijn en je uitgebloeide planten als insectenhotel kan laten fungeren? :)

Textiel & zulks

Verder hebben we de wollen deken weer op bed en bank liggen. En schapenvachten. Een vriendin breide heerlijke wollen sokken voor me. Koude voeten vind ik vreselijk! Net als koude onderarmen en een koude nek. Hu!

Verder kocht ik drie dozen kaarsen, want we branden veel kaarsen deze dagen. Zo veel gezelliger dan ledlampen! Vandaag las ik dat er ook eco-kaarsen worden verkocht, gewoon in de supermarkt.

Ik koop sowieso geen paraffinekaarsen. Dat is niet echt fijn voor de gezondheid. Niet dat je longaandoeningen krijgt van een keer een kaarsje branden, maar aardolievrij is beter, vind ik. Stearine is een restproduct van de intensieve koehouderij. Als het er toch al is, kan je het ook maar beter gebruiken denk ik.

Natuurlijk moet de voorraad met antivries aangevuld. Wat strooizout voor als mijn ouders hier zijn. De kinderen kregen een pyjama. Als het echt koud wordt, vullen we glazen flessen met heet water voor in hun bedjes bij wijze van kruik. We gebruiken de ‘korken’ van ikea, die we ook gebruiken om bier en wijn in te bewaren.

We hebben wel alle doppen vervangen voor doppen van brouwland, omdat de originele doppen van die flessen niet goed afdichten.

En verder….

Ik houd van de winter, van het prachtige licht in deze maanden, van sneeuw en kou en ben intens blij als de dagen weer lengen. Tot half juni, en dan mag het van mij fast forward naar augustus. Maar doordat dat niet kan, heeft juist deze tijd ook zijn extra charme.

Ik heb zin in de winter :)

Advertenties

28 gedachtes over “Winterklaar huis.

 1. Ik ben zo blij om te lezen dat ik niet de enige winterliefhebber ben! Ik hou echt van de winter, de zomer daarentegen wil ik liever over slaan!
  Gordijnen doen we meestal dicht vanwege de kou. We hebben dubbelglas in onze (huur)woning zitten, maar het tocht er dwars doorheen….

  Schoenen uit doen we hier altijd, bij mij zit het er al van jongs af aan in. Kinderen die hier komen spelen doen er nooit moeilijk over, volwassenen die hier langskomen hebben er meer moeite mee. Blijkbaar is het dan niet zo gewoon meer om bij een ander je schoenen uit te doen….

 2. Mij leerde de ervaring juist wel de droger te gebruiken. Daar kunnen geen 2 pro ontvochtigers r tegen werken, haalde hier met veel was hangen zo 12 liter op een dag weg en bleef boven de 70 procent vochtigheid nu altijd onder 60 ook in de winter :-) en lagere Stroomnota.

  • Zou het ook eens moeten meten eigenlijk. De droogdingen staan bij mij in de weinig gebruikte badkamer, als ik het op mijn slaapkamer ofzo zou moeten hangen zou ik het ook in de droger gooien.

   • Ontvochtiger in badkamer :-) juist de ruimte die altijd wel vochtig mag wezen :-) hier geen ramen in badkamer en was droogt veel snel door aanwezigheid van briesje en nu geen enkel probleem met straks 25 graden buiten :-)

 3. Ik heb bij de voordeur een mandje staan met dikke antislipsokken in verschillende maten (herkenbaar aan de kleur). Staan op n leuk krukje. Boven dat mandje hangt een ingelijste tekst: Please, leave your worries and your shoes at the door. Niemand glijdt uit, ik houd de hut redelijkerwijs schoon, en de oudjes kunnen lekker zitten voor de transformatie….Er is een hoop commentaar op geweest maar dat heb ik genegeerd. Het heeft NIETS met gastvrijheid te maken, maar dat begreep niet iedereen.

  • Wel goed, je poot stijf houden. Het is jouw huis, kom op. Zo lang je niets vraagt over kledingstukken maar gewoon geen naar binnen gelopen rotzooi wil, is het een zeer redelijk verzoek. Zeker als je mensen sokken aanbiedt. Is nog beter voor hun voetjes ook :)

 4. Ik word helemaal warm van je blog! Heb ook zin in de winter. Hier hangt het ‘wintergordijn’ ook al achter de voordeur – anders waait het ook wel heel erg naar binnen tussen de kieren door. Ik ben helemaal jaloers op je wollen dekens. Ik heb drie AaBee-dekens uit NL meegenomen, maar die zijn vrij zwaar. Misschien ga ik ze wel in stukken knippen, dan zijn ze wat handelbaarder …

  • Als je wil kan ik je wel dekens van spinnerigaarden opsturen. Die zijn licht, relatief dun en heerlijk warm. Als je ze wil bestellen geef je maar een gil dan haal ik ze en stuur ik ze op. Kost wel 25 euro ofzo. Zo idioot duur hier, pakjes versturen. Het boek komt eraan, het pastte niet door de ene brievenbus.

 5. Schoenen uit doen bij moslimvriendinnen was ik jaren geleden al aan gewend. En zij werden daar in de loop van de jaren juist makkelijker in. Ik vond het wel wat hebben, zo huiselijk. Ik voerde het niet in, in ons vorige huis. Onze parketvloer was spekglad en niet veilig. En om nu twintig paar sloffen (vanwege diverse maten) neer te zetten vond ik ook weer zo wat.
  Goed idee van die ontvochtiger. Is wat voor oudste zoon. Die zoekt naar woonruimte en dat valt niet mee. Het zal wel een klein appartement worden en een droger is niet handig want kleding krimpt daar sneller in. Niet fijn als je lange armen en benen hebt.
  Wij hebben in de hal en op drie slaapkamers gevoerde gordijnen. Ik moet er nog meer laten maken. Wollen dekens heb ik al. En ik ben van plan om er ook een op de bank te leggen, gewoon om op te zitten. Ik heb echt ouderwetsche vintage uit de jaren zestig.
  Wij zijn ons ook aan het voorbereiden op de winter. Nieuwe, grotere radiator in de mancave (tuinkamer waar de pc’s staan en hopelijk past daar binnenkort een lekkere fauteuil voor mij bij als oudste zoon zijn eigen plek heeft. Dan hoeft de verwarming minder hoog want de ruimte is niet zo groot en we verwarmen met onze lichaamswarmte ook). We zijn op kierenjacht gegaan bij de ramen. En binnenkort wordt onze vloer nageisoleerd.
  Als er sneeuw dreigt haal ik de sneeuwschep pas uit het tuinhuis. Maar ik heb hem alvast😄
  Ik verheug me er ook altijd zo op als de dagen gaan lengen. Winter is mijn minst favoriete seizoen in Nederland omdat het meestal zo’n grijze, natte, winderige tijd is. Het is idd wel gek dat het hier nog zo warm is. Mensen weten niet meer wat ze aan moeten doen. Ik zie alles van zomerkleding tot winterjassen op dezelfde dag😉

   • Het is dat ik al dekens heb, ik word ineens heel hebberig :D
    Mijn dekens heb ik gekregen en de enige kosten die ik eraan had was dat ik ze heb laten stomen. Ze zagen er wel schoon oud, maar ze roken wat teveel naar oud stof (wat er ongetwijfeld in zat).
    Ik geef oudste zoon ook zo’n joekel van een deken mee als ie iets vindt. Zo goed zijn huurappartementen in zijn prijsklasse meestal niet geisoleerd. En die schapenvachteb zoals bij jou vond hij ook al een goed idee :-)

 6. Heerlijk dat de winter tijd er weer aan komt. Jullie zijn weer goed voorbereid! Ik Heb ook zin in de winter. Had al voorbarig alle korte broeken 2 weken geleden terug in de kast gelegd. Inmiddels heb ik ze er alweer uit moeten halen en gaat aankomende week ook weer een korte broek aan. De winter begint hier laat. Goed voor de stookkosten, minder voor mijn gemoed. Ik wens jullie heerlijke winteravonden toe!

  • Ja, in oktober heb je gewoon geen zin meer in van die hete dagen lijkt me… dan moet het chocolademelk- en vestenweer zijn. Twee jaar geleden was het ook nog over de 20 graden begin november, herinner ik me. Hier wordt het van de week ook nog rond de 17 graden.

 7. Deze week zitten we overdag nog 20+. In graden Celsius . Kan me nog even niks voorstellen bij banjeren door de sneeuw. Met een week of 9 staat de kerstboom in huis. Hoe dan?😂

 8. Oh grappig! Toen ik voor het eerst bij mijn schoonouders kwam, vond ik de gewoonte om je schoenen bij de deur uit te doen echt ‘typisch iets voor boeren’. En ik als nuffig stadsmeisje zou dat natuurlijk nooit doen. Serieus, wie bedenkt zoiets, schoenen aanhouden in huis?! Ik vind het nu totaal onnatuurlijk om iets aan te houden wat je buiten gebruikt om je voeten te beschermen tegen kou en scherpe voorwerpen. Binnen loop je heerlijk op blote voeten en als het koud is op wollen sokken. Duh!

Reacties zijn gesloten.