Hoe ik een ton afsloeg.

Mijn vader begon 20 jaar geleden met het sparen van whisky. Eerst de mooie dozen, toen een rekje vol met Lagavullin en nog wat merken. Toen meer uitgaves, meer bottelingen, meer speciale edities.

170361-large@2xHighland Park heeft prachtige uitgaven (onder andere de ‘Valhalla’ met coole viking-geinspireerde verpakkingen) maar dat is dan ook eigendom van een grote colaproducent. Dag, magie en hallo slimme marketingafdeling! Okee, briljante marketingafdeling.

De verzameling is inmiddels behoorlijk wat waard. Er zijn meerdere databases waarin je de waarde kan opzoeken. Zelfs met een flinke slag om de arm is de waarde van de opgebouwde collectie enorm. Sommige flessen zijn van 30 naar 300 euro gegaan. Of van 300 naar 900.

Wat moet je ermee? Opdrinken doet mijn vader zelden. Ik zou alle flessen opendraaien en ruiken en proeven en de waarde tot een minimum reduceren maar hij heeft alles dicht gehouden. Slim qua waarde, maar wel saai. Hoewel hij vele fijne uren heeft beleefd mee het categoriseren, catalogiseren en organiseren der flessen. Ieder zijn hobby.

Hij vroeg of wij, mijn broertje en ik het wilden erven. Het verkopen zal best lucratief zijn, helemaal als de prijzen blijven stijgen zoals ze stegen. Zelfs als ze zakken als een World Online-aandeel. Maar we hebben het niet nodig en gelukkig denkt mijn broer er ook zo over. Deed hij dat niet, mocht ie het van mij verkopen en gelukkig zijn met het geld.

We gaan er sowieso niet vanuit ooit iets te erven. Ik heb liever ouders die het relaxed over de balk gooien dan een vader die zich tot het laatste moment druk maakt om dingen die er feitelijk niet toe doen, met alle gevolgen van dien.

Hij is nu bezig om de collectie na te laten aan de vogelbescherming. Iets dat hem zeer na is en mij ook; ik houd meer van vogels dan van geld op de bank. Of van flessen whisky die ik niet op wil drinken. Ik hoop dat het ook een signaal is dat we geen geld willen.

Man en ik sparen om een bootje te kopen om op te wonen als de kinderen het huis uit zijn. Dag hypotheek, dag huiseigenaar, dag hypotheekrentes, dag! ♥

Ik kijk liever vanuit mijn gare caravan (of boot) op een veld vol weidevogels dan vanuit mijn afbetaalde twee-onder-een-kapper op een leeg grasveld. Iets met rijkdom en armoede.

Advertenties