Waarom ik geen zonnebrandcrème gebruik (ook niet voor de kinderen)

Zonder zonnebrandcrème? Dan verbrand je toch?

Ja.

En nee.

Als je je altijd insmeert en het even vergeet, dan wel. Als je je nooit insmeert, dan niet.

Onze kinderen en ik hebben een erg blanke huid en blond haar: daar moet factor vijftig op volgens de deskundigen. Daar moet helemaal niets op, volgens mij.

Ik herinner me dat ik jaren geleden eens een eco-zonnebrandcrème kocht. Nadat deze een jaartje in de kast had staan te verkommeren, besloot ik gewoon te doen wat mij het meest logisch lijkt: helemaal niets van dat. Ook niet op de kinderen? Neen, ook niet op de kinderen. Als de bleekscheten bij elkaar tien keer ingesmeerd zijn, is het veel.

Op de barnehage smeerden ze de kinderen wel in en ze vroegen de ouders hun kinderen ingesmeerd aan te leveren. Ik vroeg of het okee was dat ik ze ongesmeerd aanlever. Dat was prima, en uit zichzelf boden ze aan om ze dan ook ’s middags niet meer in te smeren, tenzij ze denken dat ze gaan verbranden. Fijn.

Er is een aantal redenen dat ik geen zonnebrandcrème gebruik:

 • zonnebrandcrème blokkeert de opname van vitamine D. In een wereld van veel binnen op school en thuis achter de ipad, ligt een tekort op zijn minst op de loer en de zon blokkeren als je daneen keer buiten komt, maakt het niet beter
 • een aantal crèmes bevat giftige stoffen. (hier een lijstje in het Noors, de merken zijn hetzelfde als het Nederlands)
 • met de angst  voorde zon en voor huidkanker en minder blootstelling aan zonlicht bij de meeste mensen, groeit het aantal gevallen van melanomen aanzienlijk
 • er is geen bewijs dat zonnebrandcrème huidkanker voorkomt
 • ik ben gruwelijk eigenwijs en doe nooit wat anderen zeggen. ik doe niet eens wat ik zelf zeg

Geen bewijs, wel een voorbeeld:

Mijn vader komt zelden buiten. Hij gaat wel eens een blokje om, of drinkt zijn rode wijn in het late namiddagzonnetje op het balkon. Dat is al decennialang zo. Wel gingen we vroeger op de heetste dagen van het jaar naar het strand, waar ie geregeld verbrandde. Hij kreeg onlangs huidkanker. Schuldige? De zon natuurlijk! Dus zat hij begin april met een hoed op in het Noorse waterige zonnetje, anders ‘kreeg ie het weer’.

Zou het niet de combinatie van praktisch nooit in de zon en een keer of dertig verbranden geweest zijn? :-/ Ik ben geen arts, maar ik vind mijn verklaring best logisch. Als er al een verband is, want de reden het ontstaan van een melanoom is niet geheel duidelijk.

Van je zonneallergie afraken

Toen ik een jaar of zestien was (na evenzoveel jaar braaf smeren met factor 25) had ik enorme zonneallergie. Ik heb tijdens een vakantie in Zuid Frankrijk constant gesmeerd, onder een parasol gezeten en lange kleding gedragen en nog zat ik onder de bulten. Daarvoor had ik extra veel vitamine D-pillen gegeten.

Het hielp he-le-maal niets.

Ik ben langzaamaan echter steeds lakser geworden met smeren, ben gestopt met douchegels en smeersels, ben gezonder gaan eten en tadaa, nergens meer last van!

(wel, op de eerste zonnige dagen, als ik heel de dag buiten ben is de huid op mijn armen een beetje onrustig, maar dit trekt binnen een paar uur weg. het is totaal niet te vergelijken met de reactie die ik had toen ik nog crème smeerde)

Wat doen we om ons te beschermen tegen de zon?

Laat ik mijn kinderen verpieteren onder de genadeloze, bijna 19 uur per dag schijnende Norske Sommersolen? Neida!

 • we gaan veel naar buiten, het hele jaar door. hoewel je hier in de wintermaanden weinig (geen) vitamine D opdoet, wennen we wel geleidelijker aan de zon op die manier als ie in mei opeens in alle hevigheid tevoorschijn komt
  ik denk dat dat echt belangrijk is: je bleke binnenkind opeens drie weken zonder siësta hele dagen aan het spaanse zwembad laten hangen is gewoon niet. handig. niet met, niet zonder bescherming.
 • geleidelijk wennen dus. dat gaat automatisch maar ik zorg de eerste echt zonnige dagen dat ze tussen 12 en 3 binnen zijn, of in de schaduw, in elk geval voor een paar uur.
 • gezond eten. veel goede vetten, zo min mogelijk slechte vetten als zonnebloemolie en margarine. zo weinig mogelijk suiker. weinig granen. vette melkproducten. roomboter, room, volle yoghurt, zelfgemaakte bottenbouillon etc.
 • als ik het idee heb dat hun huid de verkeerde kant op kleurt, gaan ze naar binnen. maar dat gebeurt eigenlijk nooit.
 • we dragen al snel t-shirts en luchtiger kleding. waar in het voorjaar veel kleinere kinderen nog in zes lagen wol worden gestopt, lopen ze hier al in shirts. (Noren zijn wat kouwelijker, over het algemeen)

Lees ook hier een interessant stuk over vitamine D enzo

De feiten: Onbeschermd uren achtereen liggen bakken is ongezond. Geregelde blootstelling van de onbeschermde huid aan een verstandige dosis zonnestraling is volgens de jongste inzichten noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Uit recente onderzoeken blijkt dat de verhoogde onderhuidse productie van vitamine D onder invloed van UV-B-straling een aantal veelvoorkomende, ernstige kwalen kan voorkomen. Niet alleen botontkalking, ook darmkanker, borstkanker, hoge bloeddruk, influenza, atherosclerose, depressie, diabetes type 1 en multiple sclerose vinden hun oorzaak tenminste deels in een chronisch gebrek aan vitamine D. Holick: “Het advies om de zon te mijden is achterhaald. Geniet ervan. Voorkom wel te allen tijde dat je verbrandt!

“Er is bij blanken een zwak verband tussen huidkanker en de breedtegraad,” stelt Dr Oliver Gill. “Europeanen die rond de evenaar gaan wonen, lopen een verhoogd risico. Maar als je kijkt naar het risico van blanken die in Engeland of Nederland wonen, dan zie je een heel ander beeld. Melanoom komt veel vaker voor bij mensen die achter een bureau zitten dan bij mensen die dagelijks buiten werken. Wie regelmatig in de zon vertoeft, heeft zelfs het kleinste risico. Het hoogste risico hebben mensen die nooit in de zon komen en mensen die dat heel af en toe maar dan ook meteen rigoreus doen. Op onze breedte heeft regelmatige blootstelling aan de zon een beschermend effect.” Gill noemt overheidscampagnes die tot doel hebben burgers bang te maken voor de zon en een gezond kleurtje ‘kortzichtig en een bedreiging voor de volksgezondheid.’ “Pigmentatie is een normale fysiologische reactie die beschermt tegen het mitogene (celkernbeschadigende) effect van te veel UV-straling. Niet voor niets zeggen we dat iemand ‘blaakt van gezondheid’

Advertenties

29 gedachten over “Waarom ik geen zonnebrandcrème gebruik (ook niet voor de kinderen)

 1. Smeren doe ik ook bijna niet. Gewoon omdat ik het vergeet, er niet aan denk. Maar ik kom wel veel buiten vanaf het vroege voorjaar, rommelen in de tuin. En bakken in de volle zon doe ik al nooit.

 2. Ik smeer ook niet. Ook de kids niet. In de eerste plaats omdat ze veel buiten zijn het héle jaar en simpelweg niet verbranden. In de tweede plaats omdat ze allemaal niet tegen crèmes en lotions kunnen, want vol met crap die je poriën verstopt waardoor zweet zich geen weg weet en gaat broeien of iets dergelijks.
  Ze mogen inderdaad niet in de zon tussen 12&15.

 3. Wij hebben bij ons thuis een lichte huid en als we niet oppassen verbranden we allemaal erg snel. Dit ondanks het feit dat we veel buiten zijn. Hier wordt dus wel gesmeerd. Niet klakkeloos met een van de grote bekende en vooral ook zwaar geparfumeerde merken. Maar met een creme te koop bij de apotheek; met veilige filters (zonder hormoonverstorende ingrediënten) en vooral geen parfum. Alleen de jongste van 1 draagt nog een zonnehoedje. De rest is gezegend met een dikke bos haar. Wanneer de kindjes lekker op het strand gaan spelen, dragen ze een UV-shirt. Ideaal. Ik blij want kindjes goed beschermd tegen de zon en kinderen blij want moeders komt niet iedere keer het spel verstoren met insmeersessies :)
  Wel of niet smeren, het is een persoonlijke keuze. Gewoon verstandig omgaan met de zon. Het urenlang liggen bakken op het strand heb ik sowieso nooit begrepen.

 4. He, wat leuk dat je weer reageren kunt! Ik lees de reacties altijd zo graag.
  Ik vind het een lastig verhaal, wat is goed en wat niet…
  Zelf ben ik als kind regelmatig verbrand en volgens mijn arts is dat één van de grootste reden van melanomen. Ik heb er helaas op mijn 24e ook één gehad.

  Toch denk ik dat je ook aanleg moet hebben, ken genoeg mensen die onverantwoord met de zon omgaan en geen huidkanker krijgen.

  Op vakantie smeer ik me wel in omdat ik anders verbrand. Jij zegt dat opbouwen van zonuren zeker kan helpen tegen het verbranden en dat geloof ik meteen.
  Toch lukt mij dat niet, ik loop buiten de vakanties om natuurlijk ook in de zon maar ik durf niet echt te zonnen en ben daardoor altijd spierwit…helaas.

  Dat je grijs wordt door je haar te verven lijkt me onzin, ik verf het al vanaf mijn pubertijd (slecht, I know) en ben nu 45 en heb nog niet één grijze haar ;)

  Compliment hoe goed en weloverwogen jij altijd je keuzes maakt Gerlinde, ben jaloers op je!

 5. Als ik mijn kinderen insmeer, zitten ze daarna onder de rode uitslag. Met alle gangbare merken. Dus smeer ik niet meer en worden ze prachtig bruin. Wel houd ik ze de eerste echt zonnige dagen in de schaduw/binnen tussen 12-15 en moeten ze dan van mij een zonnehoedje op.
  Maar je hebt groot gelijk: gewoon altijd buiten laten spelen, dan went dat velletje vanzelf langzaam aan de zon. Als we een dag naar het strand gaan, of lang ergens zonder schaduw zijn, smeer ik nu Urtizon: dat gaat wel goed.
  Zelf ga ik nooit in de zon zitten. Lijkt me beter, met honderden moedervlekken. Wel bouw ik rustig op met dagelijks naar school wandelen en van zulke dingen verbrand ik nooit.

  Op 25 mei stond een interview in NRC met een gepensioneerde dermatologe. Zij vertelde alleen in de lente een paar keer in te smeren en was uiterst sceptisch over het verband tussen de zon en huidkanker. Bovendien vraagt ze zich af wat zonnebrandcrème met je gezondheid doet. Lijkt me goede reden om geen troep meer op mijn vel te smeren.

 6. Ik ben het met erg veel wijsheden niet eens. Er is meer dan genoeg bewijs dat de zon de huid veroudert en beschadigt. Daarom ben ik voor bescherming.
  Ik ben het er wel mee eens dat factor 50 een enorme barrière opwerpt waardoor je huid nooit ergens aan went. Ik gebruik altijd factor 30 en wordt daarmee geleidelijk mooi bruin als blanke blondine met blauwe ogen en sproeten.
  Ook de kinderen smeer ik wel in. Niet hysterisch dikke lagen sunblock, maar wel een laagje zodat ze bij onverwachts iets langere blootstelling aan een zon die toch feller was dan je dacht, niet gelijk de blaren erop hebben.

  Ik denk dat we hier een niet-vergelijkbare levensstijl hebben, waardoor kinderen te weinig wennen aan de zon. Het leven bij jullie is daar veel meer op gericht dan hier. Bij gewoon dagelijks gekleed buiten zijn loop ik niet te smeren, maar als het echt een warme dag is, of een strandvakantie, dan laat ik het niet aan het toeval over. Daarvoor is teveel bewezen in mijn optiek.

  Er zijn overigens tegenwoordig zoveel veilige biologische en niet-chemische anti-zonmiddeltjes te krijgen, dat er voor bijna iedereen toch wel iets te vinden is waarmee hij/zij zich kan verenigen.

 7. Ik ben het met erg veel wijsheden niet eens. Er is meer dan genoeg bewijs dat de zon de huid veroudert en beschadigt. Daarom ben ik voor bescherming.
  Ik ben het er wel mee eens dat factor 50 een enorme barrière opwerpt waardoor je huid nooit ergens aan went. Ik gebruik altijd factor 30 en wordt daarmee geleidelijk mooi bruin als blanke blondine met blauwe ogen en sproeten.
  Ook de kinderen smeer ik wel in. Niet hysterisch dikke lagen sunblock, maar wel een laagje zodat ze bij onverwachts iets langere blootstelling aan een zon die toch feller was dan je dacht, niet gelijk de blaren erop hebben.

  Ik denk dat jullie manier van leven bijna niet te vergelijken is met een gemiddeld leven hier. Ze zitten nu eenmaal veel binnen op school en wij leven minder buiten in koudere tijden. Het geleidelijk opbouwen is eerder een luxe dan iets wat makkelijk te realiseren is. En dan is voor mij die zonnebrand toch een veiliger gevoel dan er continu bovenop moeten zitten.

  In mijn jeugd lagen we te bakken in olie. Die generatie (ouders en kinderen van toen) heeft nu de hoogste graad van melanomen ooit.

  In het dagelijks gekleed naar buiten gaan en geleidelijk wennen bij een wandeling zou ik ook niet smeren. Maar op warme buitendagen en strandvakanties neem ik dat risico niet.

 8. leuk dat de reacties weer aanstaan :-),ik heb ze eigelijk wel gemist. ik ben roodharig maar heb het geluk van een spaanse moeder en belgische vader te hebben, dus enkel het haar op mijn hoofd is rood mijn huid is wel blank maar ik word tamelijk bruin , heb ook donker ogen,wenkbrauwen,zwarte wimpers en geen sproeten, ik smeer nooit om dezelfde reden zoals jou en ook mijn kindjes niet(die zijn blond/bruin achtig)mijn man hun papa dus is net zoals die van jou “ibizabruin” en ik vermoed dat ze zijn pigment gaan krijgen als ze later groot zijn. Laatst op school had de juf haar kids ingesmeerd en dus ook de mijne, hij had een wit t-shirtje aan(topscore vd kringloop) het kraagje van dat t-shirtje krijg ik dus niet meer proper hé , het is precies op er bleek was opgedaan…. een nacht in azijn, met bicar, met ecover zuurstofbleekmiddel voor vlekken, niks hielp. Het t-shirtje is eraan…jammer hoor, ligt bij de lappenmand. Zo zie je maar wat voor troep in die zonnecrème zit, en dat smeert een mens dan op de huid en denkt dan “veilig” te zijn….. het vreet gewoon de kleur van kledij af. Jezus, nooit of te nimmer komt hier zo’n fles binnen, kokosolie doett het voor het nekje en voor fietstripjes… en ik kan ook niet tegen die chemische geur ervan,bwah
  Liefs floortje

 9. Leuk je hebt reageren aan gezet. Ik lees graag bij je om jouw verhalen maar ook om de eerlijke en respectvolle discussies. Zo anders dan bij de meeste blogs.

  Ik smeer zo min mogelijk maar als ze niet ontkomen aan de brandende middagzon dan soms toch. En hier op de peuterspeelzaal ook duidelijk aangegeven dat ze niet hoefden te smeren. Helaas deden ze het toch en heb ik het “verboden”. Mede omdat onze kinderen slecht reageren op veel crèmes en ik dus heel merktrouw ben áls ik smeer.
  Onderbouwing voor mijn keuze? Nee, puur gevoel.

  1. Vind ik ook, op een paar kleine uitzonderingen na. Maar modereer nu alles en wat me niet bevalt (aanvallen op anderen en niet ter zake doende shit) gooi ik gelijk weg.

   Onlangs had de oudste zonnebrandcreme bij een vriendinnetje opgekregen. Heeft een week met dikke vette uitslag op d’r wangen gelopen. Heb haar toen gezegd dat ze moest zeggen dat het niet mag van mij. Punt.

   1. Iets heel anders, waar wonen jullie nu ongeveer? We gaan over 4 weken die kant op en ben zo benieuwd hoe het bij jullie in de buurt er in het echt uitziet :)

 10. …jouw verhaal klopt niet helemaal. Het aantal gevallen van kwaadaardige melanomen is onder oudere landarbeiders (tuinders, boerenknechten), die vroeger hun “boezeroen” bij warm weer naast zich neerlegden als het erg warm was, is erg groot!

  1. En die verbrandden niet als ze in een keer in de volle patsende zon stonden met hun 363 dagen van het jaar bedekte vel? Daarom laat ik mijn kinderen ook niet zodra de zon schijnt een hele dag in hun zwembroekje buiten staan.

 11. Toen ik kind was in de jaren zeventig was ‘smeren luxe’. Een keer verbranden was vervelend, je ging vervellen en daarna werd je bruin. Punt. Was ook niet helemaal handig, achteraf. Maar we kwamen wel veel meer buiten dan kinderen nu. Dat verbranden gebeurde doordat we de hele dag lekker met de familie bij en in het Tjeukemeer zaten. Dus Friesland, geen Zuid-Europa. Al droegen we soms wel een shirtje als bescherming tegen de zon.
  Ik ben jaren geleden gestopt met smeren om dezelfde redenen als jij. Ik ga niet op zonvakantie en ben voorzichtig tussen 12 en 15 uur. Ik ga dan gerust naar buiten, maar ik ga dan niet in de zon zitten. Echt in de zon zitten doe ik sowieso niet vaak. Ik zit liever in de warme schaduw. Qua eten denk ik anders, maar ieder lijf is ook weer anders.
  Ik heb trouwens ook zo’n blank velletje, al verbrand ik nu dus nooit en ben best veel buiten. Op mijn gezicht smeer ik kokosolie als dagcreme. Dit heeft trouwens een licht beschermend effect. Ik smeer omdat ik anders het gevoel heb dat ik een wasknijper in mijn nek heb. Een ouder wordende huid is wat droger. Ik gebruik verder geen douchecreme of bodylotion. Heb ik niet nodig sinds ik met het eerste gestopt ben.
  Heeft ff niks met het onderwerp te maken, maar ik zit hier vanochtend te genieten van een kikkerconcert in onze vijver. Toch wel leuk die groene kikkers. De afgelopen jaren waren hier alleen bruine kikkers en die maken een heel ander geluid :-)

 12. Ik was als kind altijd bruin en verbrande nooit. Toen werd ik 21 en ging naar Griekenland op vakantie voor het eerst naar de zon.. en dus nam ik heel verstandig zonnebrand creme mee en smeerde. Binnen een paar dagen ontwikkelde ik een enorme zonneallergie en bulten op mijn rug. Terug in Nederland duurde het nog weken voor mijn huid hersteld was. Daarna heb ik nooit meer gesmeerd, ook niet op mijn kinderen. Op de peuterspeelzaal vertelde ik dat ik ze thuis insmeerde en dat het niet nodig was dat zij dat overdag nog deden. Opvallend genoeg verbrande daar veel kinderen en mijn zoon en dochter nooit. Wel deed ik op een dagje Nederlands strand mijn kinderen op het strand een t shirtje aan en een petje op.. Mijn man wordt nu kaal en fietst sinds enkele jaren met een petje om zijn hoofdhuid te beschermen. Mijn theorie.. de creme sluit de huid af en daaronder gaat het broeien want de transpiratie wordt niet goed afgevoerd. In de cremes zitten stoffen die via de huid je bloedbaan ingaan. De cremes vervuilen de zee en zwembad. De creme verhinderd aanmaak vit. D. De huid verliest zijn vermogen om zichzelf te beschermen en te kleuren. Ik geloof ook in genoeg vetten in je voeding om je huid van binnenuit te voeden en beschermen. Daarnaast een hoge inname van veel verschillende groenten en fruit is veel effectiever voor het behoud van een gezonde huid dan welke creme dan ook. S avonds smeer ik me in met een olie, b.v. kokos, druivenpit, argan en dat verzorgt de huid uitstekend. Bieke

  Nog een theorie van mezelf, van haren verven wordt je haar snel grijs. En met ruim groenten en fruit eten elke dag blijft je haarkleur veel langer mooi. Mijn moeder en zussen begonnen al jong met verven (want eens een ander kleurtje is toch leuker) en waren allemaal voor hun 40e grijs.. en moeten nu dus verven. Ik ben nu 59 en kan nog steeds mijn grijze haren tellen.

   1. Ik zag afgelopen week een advertente voor zonnebrandcreme met glitters. Niet te geloven dat zoiets verkocht mag worden.

  1. Uhh grijsheid komt echt niet door verven. Dat is genetisch bepaald. Net zoals krullen of steil haar. Daarnaast hormoon onderhevig. Heb zelf nooit geverfd maar na mijn eerste kind kwamen ook de grijze haren. Mijn tante had hetzelfde. 24! en grijs. Mijn moeder (verft inmiddels haar haar al jaren) is nog niet zo grijs nu, als mijn tante al was voor ze begon met verven. Grappig dat het in jouw familie zo is, maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Het zonnebrand verhaal is voor mij gewoon echt niet duidelijk. Beetje kip en ei.

   1. Hoi Eva, Na een zwangerschap worden veel vrouwen grijs en dat is lang niet altijd als gevolg van de hormonen of genetisch bepaald, maar door een gebrek aan voldoende vitamines en mineralen. Het kind in de buik gaat namelijk voor.. en de eigen vitale organen. Dus bij gebrek aan voldoende vitaminen en mineralen in de voeding stuurt het lichaam als laatste (als er nog wat over is) voedingsstoffen naar het haar en nagels en tanden.. en daardoor worden vrouwen na een zwangerschap vaak kaler en grijzer.. genetisch bepaald is ook vaak voedingspatronen/gewoonten binnen families.
    Het is inmiddels aangetoond door de Universiteit van Maastricht dat bijna alle jonge moeders in Nederland een Omega 3 en B12 tekort hebben aan het einde van de zwangerschap en ook vaak vit D tekorten hebben.

  2. Ik verf mijn haar niet. Mijn vrouw wel. Maar ik word hartstikke grijs, al vanaf m’n 18de (ik kan ze ook tellen, maar dan raak ik de tel kwijt). Ik heb bij mijn vrouw (ouder, maar begin 30) haar eerste grijze haar gevonden. We hebben overigens beide hetzelfde dieet van groente, fruit en ander gezond eten.

   Ik ben echt benieuwd hoe je dit verklaart.

 13. Nou zal ik dan het tegengewicht geven. Al weet ook ik niet wat de waarheid is. Ik smeer wel. Heb een hele lichte sproetige huid maar donker haar. Kan ontzettend rood worden om de volgende dag weer zo wit als wat te zijn. Heb een huidziekte waarvoor ik jaarlijks naar de dermatoloog moet. Hij noemt mensen die geen zonnebrand gebruiken echt superdom. Juist omdat het kwaad al geschiedt voor je verbrand. Bij verbranding is de kans nog groter echter. Dus ik smeer. Factor 50. Sowieso smorgens. En vaak smiddags nog eens. Echter de hoeveelheid genoemd op de fles niet. Geloof overigens niet dat iemand zich daar aan houdt. Dat kost een vermogen en dat willen mensen niet. Bij mij overigens niet de reden. Ik denk meer je kunt ook overdrijven. Mijn kids spelen bij droog weer buiten. En hebben gelukkig niet mijn huid! Maar ook hen smeer ik in. Zou t vreselijk vinden als zij later iets krijgen wat een beetje smeren zou hebben voorkomen. Maar of t waar is…. denk dat we dat allebei niet weten. Het zijn 2 tegenstrijdige berichten. Beide (onvoldoende) bewezen. Wel ga ik voor de (in mijn ogen) meest gezonde zonnecreme.

 14. Haha, jij dacht: ik zet bij zo’n controversieel onderwerp de reacties weer open 😂
  Ik ben het wel en niet met je eens. Ik smeer wel maar alleen als het niet anders kan. Als onze roodharige zoon de hele dag op het honkbalveld staat ontkomt ie niet aan zonnebrandcreme. Maar verder proberen we zo min mogelijk te verbranden zonder het spul: parasol, doseren, veel buiten (maar da’s lastig voor pubers blijkbaar 😉) en naar niet zulke zonnige landen op vakantie 😉

  1. Ik zit klaar met een zak chips en bier, maar het wil nog niet zo. Ik snap het van je zoon. De kinderen hebben hier de huid van hun vader. Die verbrandt nooit, wordt alleen ibizabruin.

   1. Net als mijn zoon heb ik een hele lichte huid, dus ik moet oppassen, wat ik ook altijd doe. De man en dochter kunnen ook zo mooi bruin worden. De man was vroeger altijd op het water, smeerde nooit en verbrandde ook nooit. Maar nu met een kantoorbaan is dat even anders.
    Smeren heeft maar beperkt nut trouwens, je moet echt heel dik smeren om goed beschermd te zijn. Zo ongeveer dat je helemaal wit bent van de crème. Dan kun je je net zo goed bedekken met kleding. Wat natuurlijk geen mens doet. Ik denk dus dat de toename van melanomen eerder komt doordat mensen denken dat ze goed beschermd zijn door een (te) dun laagje zonnebrandcreme en stoppen met nadenken.

Zeg het eens?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.