Zelf maken: kombucha

Ik had van die leuke foto’s gemaakt maar mijn camera en computer praten niet meer met elkaar. In een tijd waarin elke overgrootoma weet hoe te ‘facetimen’, lukt het me gewoon niet.

Ik heb een prachtige glazen pot (van Norgesglass) uit elkaar laten knallen. Ik ga nu vertellen dat elke idioot kombucha kan maken, waarvan akte. Want ja, dat lukt me wel.

Zelfgemaakte kombucha is gezond. Het is heel erg lekker, zelfs de kinderen drinken het. Over de gezondheidsvoordelen is enorm veel geschreven dus dat kan je zelf uitmaken. De suiker die erin gaat is voedsel voor de scoby.

Mensen vinden met gist of fermentatie vaak een beetje eng. In het geval van kombucha is het terecht: een SCOBY ziet er niet uit. Een scoby is essentieel om kombucha te maken en als je hem netjes behandelt, is ie ook goed voor jou ;)

Verder is er weinig aan, mijn manier is erg eenvoudig.

Om te onthouden:

  • stop de scoby niet in heet water. gaat ie dood.
  • zet je kombucha niet in de zon en niet te koud.
  • het ziet er niet uit maar het moet fris ruiken. niet muf. harige cultures = wegflikkeren en van voren af aan beginnen.
  • dingen steriliseren is niet nodig, goed wassen met heet water en sop wel (glazen potten, handen)

Wel.

Hoe maak je heel eenvoudig kombucha?

  • Vind een scoby. Via marktplaats, via thekombuchamushroompeoplesittingaroundallday (dat moest ik gewoon zeggen #lame) of maak er een. Daar kom ik later op. Laat je niet verleiden tot het aanschaffen van startpakketten. Onzin.
  • Doe 3 dl. water en 1/3 cup suiker (omtrent 50 gram) in een pannetje. Kook het tot de suiker is opgelost.
  • Hang drie theezakjes in het suikerwater. Zwarte of groene thee. Geen kruidenthee.
  • Vul je pannetje verder met koud water. (hete suikerstroopthee in een glazen pot gieten is dus een slecht idee als je de pot heel wil houden).
  • Gooi de inhoud van de pan in een glazen pot. Ik gebruik een van ikea (korken, van 1.8 liter)
  • Vul de pot tot een paar cm onder de rand verder met koud water en 50 ml kombucha, of ongepasteuriseerde appelazijn
  • Voel de temperatuur: lauw is goed, bij *au heet* laat je hem staan tot ie is afgekoeld.
  • Is de vloeistof rond kamertemperatuur, leg dan de scoby erop.
  • Dek de pot af met een stukje papier of stof en bind er een elastiek omheen. Doe de pot niet dicht met een deksel.
  • Na 1 a 2 weken heb je goeie shit.

Zelf een nieuwe scoby maken

Als je kombucha klaar is, zit er onder de scoby een tweede ‘drutje’. Of een doorzichtige blob. Lekker joh, dat spul ;)

Je kan deze gebruiken om een nieuwe scoby van te maken. Herhaal gewoon de vorige stappen en doe de drut of blob in de pot, in plaats van de grote scoby. Het dingetje groeit vanzelf uit tot een volwassen scoby. Maaaagisch.

Scoby maken van gekochte kombucha

Je schijnt zelfs een nieuwe scoby te kunnen maken van kombucha die je in de winkel koopt, mits rauw.

Zet een kop sterke (echte) thee met twee eetlepels suiker. Laat de thee afkoelen. Stop de kombucha van de winkel en de thee in een schone glazen pot. Papiertje erop, elastiekje erom. Zet het neer op een warme plek, niet in het zonlicht. Wacht een paar weken en kijk wat er gebeurt.

Ik las dat je geen thee met een smaakje kan gebruiken. Ik weet het niet. Ik las het nadat ik dat vanavond probeerde, dus we zullen zien ;)

 

Advertenties