Waarom je naar Sørlandet wil (met kinderen)

Sørlandet zijn de provincies Aust en Vest Agder. Een beetje onduidelijk want vier uur het binnenland in is nog steeds Aust Agder maar Telemark, dat ook voor een stukje aan het zelfde water ligt, is dan weer geen Sørland. Maar dat hindert niet.

Bij Noorwegen denken de meeste mensen toch aan de Geirangerfjord, Lofoten (zo mag je dat van de kinderen niet zeggen: het heet LOEEE-foe-ten, geen Lofotuh) de Noordkaap en de bekende nationale parken. En aan een enorm lange reis ernaar toe, dat veel mensen al tegenhoudt. Zeker met kleine kinderen.

Het mooie is, naar Zuid Noorwegen rijd je vanaf Utrecht in 14 uur als je geluk hebt, in 18  als het tegenzit ;)

Er zijn meerdere bootverbindingen. In de zomermaanden is er de Fjordline. Die heeft meer weg van een budget-busverbinding, maar ik vind het ideaal: in iets meer dan twee uur in Kristiansand, vanaf Hirtshals bovenin Denemarken voor 75 euro per enkele reis.

De Colorline is wat luxer, minder gevoelig voor zee en storm maar doet er meer dan een uur langer over. Samen aan dek met een bier is dat geen probleem maar met vier kinderen kan je het maar beter gehad hebben, vind ik.

Waarom is Sørlandet leuk?

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 • Het is mooi. Enorme bossen, scheren en holmen (holmen zijn grote scheren), eilanden (eilanden zijn grote holmen). De bergen zijn niet zo hoog maar dat maakt fietsen of wandelen wel makkelijker. Alsnog kan je hier overal behoorlijk intensieve wandelingen maken.
 • Het is veelzijdig. Schattige dorpjes aan zee met witte huisjes en bootjes overal, cafeetjes (ja, alles is ‘tje’), een half uurtje het binnenland ben je al behoorlijk in de middle of nowhere. Er is de ‘grote’ stad Kristiansand met musea, klimparken, winkelcentra en restaurants en Brekkestø waar maar een paarhonderd mensen wonen maar waar je wel Norges Største Kule-is kan kopen: de grootste ijsjes van Noorwegen!
 • Het is kindvriendelijk. Niet in de zin dat er overal kinder-tv’tjes staan of dat er nergens scherpe hoeken aan tafels zitten, maar dat je in elk café probleemloos borstvoeding kan geven zonder je onder een doek te hoeven verstoppen, dat ze overal kunnen spelen en dat mensen in het algemeen kinderen behandelen alsof het mensen zijn. En het is geweldig voor kinderen: overal zee, bos, meertjes, stranden, je mag grillen op het strand (maar nu even niet wegens bosbrandgevaar). Noorse kindjes zijn doorgaans ook erg vriendelijk: ‘inkluderende‘ zijn wordt er behoorlijk effectief ingestampt ;)
 • De vakantie hoeft niet te verregen: er zijn wat binnenspeeltuinen, dierenparken en zulks, voor wanneer lange wandelingen en boottochtjes even niet zo aantrekkelijk zijn.
 • De rest van Noorwegen is alsnog in de buurt: in vier uur ben je in Oslo, in Hovden (wintersportgebied) of Stavanger.
 • Noorwegen is echt niet zo duur. Er zijn hier genoeg grotere winkels, met veel lagere prijzen dan je in plattelandswinkeltjes betaalt. De dingen die je nodig hebt, zijn hier niet duur.
 • Het is zonnig. Meeste zonuren van hele Norge, hierzo. De afgelopen week was het meerdere dagen 33 graden, dus Noorwegen = koud is echt een mythe ;) In de zomer althans.
 • Het is licht. In de zomer dan. Meer dan schemerig wordt het ’s nachts niet. En dat geeft veel energie. Het is prachtig. Soms sta ik ’s nachts op om te kijken naar het licht. Het is glimrende.
 • De mensen zijn aardig. Zoals de meeste Noren. (En als ze wat kortaf zijn, is dat geen onbeleefdheid.) Ze zijn relaxed. En je merkt het al op de boot: mensen gaan een ommetje maken en laten hun tassen gewoon staan omdat ze niet gewend zijn dat je je dingen angstvallig bij je moet houden wegens dieven.
 • Je kan er nog sneller zijn. Amsterdam – Kjevik (Kristiansand) gaat meerdere keren per dag. (Kjevik zeg je als Sjeehwiek)
 • Je kan op veel plaatsen zwemmen. Want wat is er lekkerder en wat doet je meer tot jezelf komen dan in zee of een meer duiken. Fijn: je hoeft niet eerst 600 meter te lopen voor je verder dan tot je knietjes nat bent. Het water is prachtig helder. Je kan hier ook prima duiken en snorkelen.
 • Je kan er goed fietsen Er zijn wel hoogteverschillen en het is even wennen maar er zijn meerdere goede fietspaden en fietsroutes en de hoogteverschillen zijn niet zo enorm als op veel andere plekken.
 • Er zijn weinig toeristen.In elk geval geen Duitse of Nederlandse; Noorse zijn er maar zat. Elk jaar zien we de zelfde drie in de buurt (de groene volvo, de jaguar en de gele lupo). Een enkele Nederlandse voorbijganger. Verder niets.
 • Aan de kust zijn minder muggen. Minder dan in het binnenland en momenteel nog steeds genoeg om je op zwoele avonden binnen te verschansen, maar goede muggenmiddelen kunnen bij de apotheek gekocht worden.
 • Iedereen mag vissen aan zee. Niet in rivieren, wel in zee. (maar check het voor de zekerheid bij de turistinformasjon, in sommige gebieden mag het niet)
 • Je kan er heen met je eigen boot. In de zomer komen er meerdere Nederlandse (zeil)boten voorbij. De Blindleia is een prachtige beschutte vaarroute tussen vasteland en eilanden door. Behoorlijk druk in de zomer, maar voorzien van vele (stille) aanlegplekken.
file=E30FD6074B4C9D3F6878170202BEC0D3B2F27495.jpg&dh=532&dw=800&cropX=0&cropY=0&cropH=1572&cropW=2362&t=4
bron: https://www.visitnorway.no/

Zuid Noorwegen is dus perfect als je wel naar Noorwegen wil maar geen tijd, geld of zin hebt in of voor een enorm lange reis.

Een overtocht Kiel – Oslo met auto en kinderen kost al snel 1000 euro of meer voor een retour en omdat je er van 14:30 tot 10:30 de volgende dag op zit, word je ook min of meer gedwongen om daar dingen te kopen. Duur!

Naar Sørlandet ben je voor 170 euro heen en weer en je kan je eigen koek en zopie meenemen aan boord. Hoewel het niet het dramatische heeft van Voss, Geiranger, Jotunheimen of Rondane, is het ongelofelijk mooi zodra je van de weg af bent.

Kale rotsen aan zee waar altijd en eeuwig de golven op slaan. Stille bossen. Steile kliffen waar rotsblokken zijn afgebroken als door reuzenvingers. De prachtigste zonsondergangen. Bosuilen. Herten. Vossen. Kleine verstopte zandstrandjes. Knalblauw water en dennebomen, alsof je op een Grieks eiland staat. De lucht helderder blauw dan je in Nederland ooit zal zien. Zelfgevangen vis op een zelfgestookt vuurtje. Donkere dennenbossen. Woeste rivieren zoals de Otra. Overblijfselen van de vikingtijd, zoals op Tromøya en Bronseplassen bij Høvåg. Stille meren en hoge bergen in het binnenland waar je dagen kan lopen zonder een mens tegen te komen. Een enorm rijke vegetatie in die paar maanden dat de zomer hier duurt.

Ik begrijp dat mensen naar de standaard plaatsen gaan. Tot we hier gingen wonen hadden we dit gebied ook altijd ‘genegeerd’. Ten onrechte, dus.

Advertenties