bijzondere Noorse dingen: russetiden

Noren en Nederlanders lijken behoorlijk veel op elkaar. Noren zijn wat minder luidruchtig en minder lomp direct maar ik vind dat ze meer met Nederlanders gemeen hebben dan Belgen of Duitsers.

Noren zijn minder pasopperig met hun kinderen; bij -5 slapen alle kleine kindjes op de barnehage gewoon buiten in hun eigen kinderwagen en vlijmscherpe zakmessen zijn ook prima te hanteren door kindjes van vijf.

Russetiden is iets typisch Noors; het vieren van het einde van de schoolcarrière. Niet iedereen doet het, het is niet verplicht. Ik weet vrij zeker dat ik er niet aan mee had gedaan en als mijn kinderen er aan mee willen doen hoop ik toch dat er genoeg gezond verstand in zit. Maar goed, dan zijn ze 19. We hebben nog even ;)

Het Noorse schoolsysteem in het kort

Na de barnehage gaan kinderen die dat jaar 6 worden naar de barneskole (kinderschool) Samen met de ungdomskole (jeugdschool) is dit de grunnskole. De barneskole bestaat uit småskoletrinn en mellomtrinn, iets als onder- en bovenbouw.

Voor kinderen van 16 tot 19 is er de videregående skole. Daarna kan je gaan werken, een tussenjaar doen aan een volkshogeschool of verder leren aan een universiteit, bijvoorbeeld.

Die volkshogescholen hebben trouwens geweldige cursussen. Van dans en choreografie tot viking-kunsten, bushcraften en ijzersmeden leren. Serieus, als je een kind hebt dat geen idee heeft wat hij of zij wil en je hebt het geld: kijk eens op de site van de volkshogescholen.

Klaar met school.

Dat je eindelijk klaar bent met school is iets om te vieren en dat wordt dan ook uitbundig gedaan. Russetiden begint officieel in april en eindigt op 17 mei, de grondwetsdag wat in heel Noorwegen een groot feest is.

Ja, dat is morgen. Ik heb hier kinderen die strak staan als een veer, hun bunads en nette pak aan de kastdeur hebben hangen en vermoedelijk om zes uur ’s ochtends komen vragen of we op willen staan anders komen we te laat.

Russelol

In het hele land zijn optredens waar alle russen in de wijde omgeving naartoe gaan. En elk jaar is er praat in de media over het alcoholgebruik, aanrandingen en ongelukken hier en daar.

Er zijn verschillende soorten russen. Grofweg heeft elke studierichting zijn eigen kleur overall of broek. Rood (voor de richting economie) zie je het vaakst. Ze zijn er ook in zwart, groen, blauw en roze.

Roze? Ja :D De rosa russ zijn de kinderen die dat jaar zes worden en naar de grunnskole

31882792_1957766507597752_3484594442843717632_n
foto van drie mei. nu is het knalgroen, overal :) een enorm verschil in twee weken

gaan. Ook die hebben een eigen bus, maar de overige vreemde rituelen worden nog een jaar of dertien uitgesteld ;)

Morgen gaat de roze getimmerde russebuss van de barnehage mee in de optocht. De kleintjes hebben vandaag geoefend in het wandelen achter de fanfare, het zwaaien met Noorse vlaggetjes, het zingen van ‘Ja vi elsker dette landet’, ijs eten en spelletjes doen.

Rare rituelen?

Ja, want ik besloot om iets te schrijven over dat aparte fenomeen omdat er een groep ongeklede russen over de brug naast ons huis rende. Ze hadden het weer mee, het was vandaag 28 graden.

Waarom ze dat doen? Er zijn de russeknuter, jaarlijks vastgestelde opdrachten waarmee je een soort punten kan verdienen. Aan elk ding moet je een (vastgesteld) aandenken hebben, de russeknute. Een paar voorbeelden:

 • Overnachten op een rotonde, of ten minste daar zijn van 12 tot 6 uur Je hebt toestemming van de politie nodig.
 • Rijd een leraar naar en van school met de russebil. (speciale oude busjes die worden geverfd en voorzien van logo’s + slechte geluidsinstallatie voor de russetid)
 • Strip in de schoolkantine tot op je ondergoed.
 • Gebruik een dag lang twee broden als schoenen. (russeknute: broodkapje)
 • Twee tampons in je mond stoppen en een halve liter koolzuurhoudende drank drinken (russeknut: dop van het flesje)
 • In je blootje in de russebil door de mcdrive (russeknute: een stuk hamburgerverpakking)
 • In nuchtere toestand russekaartjes uitdelen op de barnehage of in een kinderziekenhuis. Kleine kinderen zijn gek op russekorter, een soort visitekaartjes van de russen. Hierop staat een foto van de russ en een tekst, die meestal iets te maken heeft met seks of alcohol. Of allebei. Raar!
 • De auto van een leraar inpakken in wc-papier. (russeknute: wc-rol)
 • Ontbijt maken voor je favoriete leraar
 • Steek je hand steeds op tijdens de les en antwoord ‘weet ik niet’
 • Een L (van lesauto) op een politieauto plakken
 • Buiten seks hebben (verschillende aandenkens voor verschillende manieren)
 • Een week naar school met een getekende snor
 • Heb seks met 10 verschillende personen in de russetijd
 • Wees nuchter de hele russetijd (dat zorgt er dan gelijk voor dat je 95% van de russeknuter nooit kan verdienen)
 • Een blik kattenvoer eten

 

Elk jaar komen de russen op de grunnskole water- en scheerschuimgevechten houden. Er is altijd wel een mooie, zonnige dag in mei waarop dat kan. Meuren naar de scheerschuim die kinderen! Voor ze naar huis gaan worden ze afgespoten met de tuinslang. Ze vinden het prachtig.

Op de barnehage komen er altijd wel een paar ijsjes en russekaartjes uitdelen. Dat is dan ook weer zo leuk: het is een bijzonder feestje, maar ze doen ook leuke dingen voor de kleine kinderen.

Voor kleine kinderen is het een sport wie de meeste russekaartjes verzamelt, maar zo maar aan een negentienjarige vragen om een kaartje is natuurlijk vreselijk spannend voor de meesten. Bij elk rood busje zitten ze te kijken: ‘ooh, is dat een russebil?’ (ruussebiel)

Anyways

Morgen hebben we nog een lange dag met alle optochten.

Russetiden is bijzonder, maar een stuk vriendelijker, saamhoriger en grappiger dan ontgroeningsrituelen.

Ik ben benieuwd met hoe veel russekaartjes de kinderen morgen thuiskomen.

Advertenties