Minimalisme: het waarom

Toen ik bijna negen jaar geleden begon met het wegdoen van overbodige spullen had ik niet gedacht dat het mijn leven zo zou veranderen. Ik had wel een idee van het leven dat ik wilde: iets met een rustig tempo, weinig nodig hebben, dichtbij de kinderen zijn, biologisch eten, kippen in de tuin en ooit nog eens naar Noorwegen…. Ik had nooit gedacht dat het leven dat ik wilde, ‘verstopt’ lag onder de spullen. Bijna letterlijk.

Door minder spullen, wilde ik minder dingen. Ik werd verliefd op minder. Op lege ruimte. Op leefruimte. Op dingen die lang mee gaan. Dingen die al lang zijn meegegaan. Wie minder nodig heeft, koopt minder. Wie minder koopt, heeft minder geld nodig. Wie minder geld nodig hoeft minder te werken. Wie minder  heeft en minder nodig heeft, is vrijer om te doen en te laten.

20180515_141442_00[1]Hoewel ik minimalisme een prima idee vind voor het hele leven, is er weinig dat me zo herinnert aan het feit dat ik niets nodig heb als een ‘leeg’ huis. Zoals een schedel aan de vergankelijkheid herinnert.

Ik wil dit, omdat ik andere dingen niet wil. Natuurlijk kan je al die andere dingen doen met een huis vol spullen en ze gewoon negeren, maar ik kan dat niet. Ik hoef nergens de baas over te zijn, behalve over de spullen in huis, voordat het omgekeerde het geval wordt. En dat gebeurt snel!

Soms dreig ik wel eens van mijn minimale pad te geraken. Ik vind mezelf scrollend op 20180515_141431_00pinterest langs dingen die mooier zijn dan die van mij of op webwinkels met prachtige kleding die na een paar keer dragen ook gewoon ‘kleding’ geworden zijn. Wil ik nog meer boeken, terwijl er een e-reader en een plank vol staat met ‘te lezen’.

*rem*

Ik wil niet gestrest worden van mijn omgeving. Ik wil alleen tijd aan spullen besteden als ik dat zelf leuk vind, niet omdat ik van mijn tobberige brein dingen moet organiseren. Ik wil leven met zo min mogelijk verplichtingen naar bedrijven of spullen. Ik wil ‘okee’ zeggen als de kinderen vragen om samen tekenen, naar het strand of voorlezen in plaats van ‘mama is nu even bezig met het organiseren van overbodige zooi dus je wacht maar lekker’ ;) Ik wil geen moment wakker liggen van het verliezen van mijn bezittingen. Ik wil niet eeuwig op zoek zijn naar meer en beter. Ik wil genieten van het leven, de kinderen, van buiten, seizoenen, eten, drinken, lezen, lopen, niets doen.

Dingen doen waar je geen of weinig dingen voor nodig hebt zijn de beste dingen :)

Daarom dus.

20180515_15421320180515_154220

20180515_154239

Advertenties