Kleine dingen minimaliseren.

Je niet druk hoeven maken over kelders, schotten en garages vol meuk is een ding maar ook zonder een berg rommel kan je je leven ingewikkeld maken. En dat wil ik niet. Simpeler is beter vind ik. Er zijn zo van die kleine dingen die het leven een stuk eenvoudiger maken.

Een eenvoudige handtas zonder rommel. Ik ben zo superduperminimalistisch dat ik geen handtas heb ;) want mijn fietsslot heeft geen sleutel, de deur van ons huis doe ik nooit op slot en ik neem zelden een telefoon mee. Ga ik langer weg dan voor een wandeling dan stop ik pinpas en waterfles in mijn rugzak.

Er was een tijd dat ik haarspeldjes, kauwgom, lippenstiften, halve croissants, treinkaartjes en god mag weten wat allemaal meesjouwde. Geen idee waarom ik dat deed. Mijn tas verliezen was toen echt een DRAMA. Als ik nu mijn rugzak kwijt zou raken -die kans is vele malen groter dan diefstal- dan bel ik de bank om mijn pinpas te blokkeren en klaar.

Smeersels. Van oogmake-upreiniger + reinigingsmelk + tonic + crème & scrub + douchegel + bodylotion + deodorant + parfum & ’s ochtends weer tonic + crème + foundation + poeder + wenkbrauwpotlood + oogschaduw + eyeliner + oogschaduw + lippenstift naar oilcleansing, dezelfde olie om te smeren en een make-uptasje met wenkbrauwpotlood, mascara, kohlpotlood en lipgloss. Zo veel aangenamer en eenvoudiger. Beter voor huid (nooit meer pukkel-uitbraak), milieu en portemonnee. Van 25 naar 5 producten. Aah, fijn!

Als ik iets donkerder was dan lichtblond zou ik geen make up gebruiken maar mijn wenkbrauwen en wimpers vallen omdat ze blond zijn weg en dan heb ik net precies geen ‘gezicht’.

Een eenvoudige ochtendroutine. Na koffie met de man en het de deur uitwerken van kinderen verzamel ik was, maak wat schoon, ruim de keuken op en veeg de vloer. Daarna ga ik het liefst wandelen.

De zelfde boodschappen doen. Ik koop een aantal basisproducten. Boter, eieren, meel, rijst, groenten, fruit, noten en pitten, pasta, gezeefde tomaat, koffie, melk en yoghurt, vooral. Hoe minder je koopt, des te minder je kan vergeten ;) En: des te minder keuzes te maken. Ik koop gewoon roomboter in plaats van 34 dubieuze nepbotertjes met elkaar te moeten vergelijken. In plaats van te kiezen uit 29 soorten diepvriespizza maak ik die zelf met meel, gezeefde tomaat en kaas.

Het zelf maken kost weliswaar meer tijd, maar is vele malen gezelliger (iedereen maakt zijn eigen pizza aan het aanrecht) dan er een uit plastic trekken.

Automatische incasso’s. Want de incasso’s kloppen tot heden altijd maar het gebeurt te vaak dat we niet eens een factuur krijgen, maar direct een ‘purring’, een aanmaning met kosten. Daarom geef ik tol-inners, energiebedrijven, belastingdienst en zulks de vrijheid om hun geld zelf van mijn rekening te plukken.

Zo min mogelijk financiële verplichtingen. Want al wat je niet nodig hebt, hoef je niet te betalen.

Minder internet. Ik beperk laptopgebruik grotendeels tot de late avonduren. Ik blog wat, lees wat (een paar blogs, FTM waar ik een abonnement op heb omdat ze Dingen onderzoeken, The Atlantic, Jacobin, Dark Mountain)  Ik ben niet meer op social media en heb het net als de tv die we bijna tien jaar geleden hebben verbannen, geen seconde gemist.

Geen smartphone. Een goedkope, veel slimmere Nokia met een abonnement van 40 kronen per maand. Hij kan wel selfies, dat is jammer. Maar na drie foto’s zit zijn geheugen toch vol. Ik ben nu bezig met een brief aan mijn moeder, de man stuurt zo nu en dan een foto door want hij heeft wel zo’n apparaat. Mijn moeder op de hoogte houden van ons leven hier in woord en beeld was de belangrijkste reden dat ik een smartphone had. Ik vind het zeer aangenaam, het leven zonder ‘swipen’. Dat je denkt: ‘hoe deed ik dat in de tijd dat ik nog een smartphone had?’

Winkels vermijden. Niet in winkels komen maakt het leven aangenamer, of het nu gaat om echte of virtuele winkels. Het kost tijd, het kost geld en je loopt het risico op het vinden van leuke dingen waarvan je niet wist dat je ze heel erg nodig had ;)
Jezelf tot doel stellen niets anders te kopen dan etenswaren is leuk. Vind ik. Natuurlijk lukt dat niet tot in de eeuwigheid; je fijnste panty krijgt een ladder, de mascara is op, de auto doet grote fukjoe precies in een tunnel en een kind groeit uit zijn schoenen. Te-ge-lijk he! Maar je kan altijd proberen je aankopen te beperken tot de meest basic aankopen.

Eenvoudige spullen. Ik heb één vulpen. Een naaisetje bestaande uit een paar spelden, een paar (stop)naalden, stopwol en zwart, wit en groen garen. Hiermee kan ik nagenoeg alle eenvoudige reparaties aan kleding uitvoeren. Ik gebruik altijd de meest goedkope stearinekaarsen (geen paraffine), geen stopkaarsen of waxinelichtjes wegens te veel afval. Eén Noorse en één Nederlandse bankrekening. Geen creditcards.

Zo weinig mogelijk gedoe met alles: dat is fijn.

Advertenties