Zelf maken: calendulazalf

calendula-3121526_1280Ik ♥ calendulazalf. Het is natuurlijk, zonder nare toevoegingen, het vervangt een hele rij producten, het werkt bij allerlei kwaaltjes van de huid en zelfgemaakt is het heel goedkoop.

Een tijdje terug dacht ik nog: doei, ik koop het voortaan wel! Maar zelf maken is veel te leuk, eigenlijk.

Waar gebruik je calendulazalf voor?

Je gebruikt het op de huid, bij onder meer:

  • schaafwonden
  • wonden die moeilijk genezen
  • kloven
  • insectenbeten
  • verlichting bij huiduitslag als psoriasis en eczeem
  • schrale huid
  • gebarsten lippen
  • droge huid
  • eeltige voeten

Als de kinderen hier een wat ruwe, onrustige huid hebben smeer ik een paar keer calendulazalf en zijn ze weer als nieuw. Ook op muggenbulten, tekenbeten en meer van zulke narigheid gaat calendula. Op mijn eigen winterse droge scheenbenen. Op auwtjes.

Ik houd niet van middelen met vaseline, wegens aardolieproduct dat niets anders doet dan de huid afsluiten. (vandaar dat je huid of lippen ‘verslaafd’ raken aan zulke producten) Bijenwas verzacht en heelt en verzorgt.

Calendula is een heel veelzijdige plant die ingezet kan worden bij allerlei kwalen. Hier vind je een uitgebreid overzicht. Wil je precies weten wat voor jou werkt neem dan contact op met een fytotherapeut.

Woon je in de buurt van Utrecht, kan kan ik je Aukje van harte aanraden. Zij heeft naast een diep begrip en een brede kennis van planten en hun toepassingen ook alle aanvullende diploma’s op regulier gebied.

Waar vind je calendula?

In leuke tuinen die niet zijn volgestouwd met deprimerende stenen, kunstgras, palmbomen en plastic kinderspeelhuisjes. Soms vind je het in het wild. Je kan het eenvoudig zelf zaaien. Het zit vaak in zadenmixen die je voor een euro koopt bij de Aldi. De zaden zijn hoefijzervormig met kleine puntjes erop en zeer goed van andere zaden te onderscheiden.

Zelf calendulazalf maken

Ik heb calendulablaadjes gekocht, omdat ik de zalf wilde maken en geen zaden of planten had. Er zijn meerdere winkels die het verkopen. Natuurlijk is eigen oogst het leukste, maar je kan niet altijd alles.

Je neemt een flinke hand van de blaadjes (zonder groen) en die zet je onder de olie in een glazen pot.

Ik gebruik gewone  olijfolie maar er zijn natuurlijk meerdere soorten olie die je kan gebruiken. Een mengsel is ook prima.

20180425_144314Zet de pot op een lichte plek, met zo veel mogelijk zon voor 3 a 4 weken is prima. De stoffen uit de bloem trekken in de olie.

Ik gebruikte iets meer dan een cup (200 gram) olie. Dat is voor een flinke hoeveelheid. Ben je niet zo’n grootverbruiker, pas dan de hoeveelheden aan. Of verblijd andere mensen met je Ambachtelijke Huisgemaeckte Calendula-smeersels.

Als je makkelijk wil doen, kan je na die vier weken de olie zeven en gebruiken. Werkt ook prima, het is alleen geen zalf ;)

De olie kan je zeven met een gewone zeef of een kaasdoek. Meet hoeveel olie je over hebt na het zeven. Voor een cup olie (200 gram) gebruik je 1/4e cup oftewel 20 a 25 gram bijenwas. Dat is niet veel, maar je wil je zalf nog kunnen smeren en bij te veel wordt hij keihard.

Bijenwas kan je kopen als blok, maar het is keihard en iets eraf schaven is erg lastig. Ik betaal liever ietsje meer voor pellets, dat is zo veel makkelijker.

20180427_101129Is je zalf te hard, dan kan je hem altijd weer smelten en wat olie toevoegen. En vind je hem te zacht, dan kan je wat bijenwas toevoegen. Houd er wel rekening mee dat de zalf harder is in de winter en zachter in de zomer. Ik maak hem met iets minder bijenwas, omdat het hier nooit echt warm wordt.

Je smelt de olie met de bijenwas au bain marie tot de bijenwas is opgelost. Daarna giet je de olie over in een schoon bakje.

De zalf blijft lang goed maar het is beter om af en toe nieuwe te maken. Heb je zalf over, dan kan je die ook prima gebruiken om houten gereedschap mee in te smeren, een houten tafel te poetsen of schoenen en andere leren dingen te onderhouden.

Het recept in het kort:

  • Neem een flinke hand goudsbloemblaadjes en doe die met  200 gram olie in een glazen pot
  • Zet de pot 3 – 4 weken op een zonnige lichte plek
  • Zeef de olie. Doe hem in een pan of pyrex maatbeter
  • Voeg voor elke 200 gram (cup) olie, 20 – 25 gram (1/4e cup) bijenwaspellets toe
  • Smelt de olie met de bijenwas au bain marie tot de bijenwas is opgelost
  • Giet het in een schone pot

 

Advertenties

13 gedachten over “Zelf maken: calendulazalf

  1. Thanks, deze sla ik op! Ik heb nog ergens goudsbloemzaadjes liggen. Kan ik het helemaal from scratch maken. Ik heb een tijdje de calendulazalf van Weleda gebruikt. Hij is nu op maar ik merkte dat het babyhuidje van DL3 er op reageerde. Dus blijkbaar zit daar iets in wat toch niet helemaal verantwoord is voor gevoelige huidjes. Ik denk dat jouw zalfje zo mild is als maar kan.

  2. Waarschijnlijk heb ik calendula al staan in een van de moestuinbakken. Spontaan uitgezaaid, maar ik ga morgen nog wat zaaien en evt voorzaaien in een aparte bak die ik binnen zet. Gaat altijd goed.

  3. Thanx! Ik ben me ook weer aan het verdiepen in zelf verzorgingsproducten maken, maar dan wel zonder er al te veel voor te moeten kopen. Want ik ken mezelf, dan heb ik zo weer een kelder vol ingrediënten gekocht. En dan werkt iets niet, en dan zit ik weer met al die zooi. Maar goudsbloemen kan ik zaaien, ik vind ze zo vrolijk in de tuin. Olijfolie heb ik altijd, en oke, bijenwas is te overzien om te kopen. En ik kan er al zo 2 of 3 cremetjes mee vervangen. Dus hier ga ik voor. Morgen goudsbloemenzaad kopen, check!

    1. Ja precies, bijenwas daar kan je altijd wel wat mee. Zonder de goudsbloemblaadjes maak je er schoenpoets mee, of meubelwas. Je kan er aanmaakblokjes mee maken. Lippenbalsem. Zo veel.

  4. @rob, dat is jammer, ik heb ze voor het eerst dit jaar zelf gezaaid in potjes, het duurde wel wat lang voor de kiemden,maar nu zijn het al mooie kleine plantjes ben benieuwd wanneer ze gaan bloeien. Je kunt calendula-bloempjes ook in de natuurwinkel kopen.
    Liefs Floortjes

Reacties zijn gesloten.