Toekomstmuziek en Dark Mountain Project

Ik neig enigszins naar melancholie en hoewel ik goed de slappe lach kan hebben, dankbaar ben voor mijn leven en intens kan genieten van de natuur moet ik soms moeite doen om die dingen te zien in de lelijkheid van alledag en wetende wat ik weet.

In mijn beleving is er iets heel erg fundamenteels mis met de manier waarop we leven en min of meer gedwongen zijn te leven. We rennen met onze ogen dicht een afgrond in en iedereen die daar iets over zegt, is een partypooper.

‘Je moet de dingen niet romantiseren’ zegt men dan. En ‘vroeger was het ook niet alles, dan was je nu al dood en statistisch gezien de helft van je kinderen ook.’ En ‘je moet waarderen wat je hebt en dankbaar zijn’. Zucht.

Anyway. Dark Mountain Project is opgericht door twee mannen. Paul Kingsnorth was vijftien jaar lang milieuactievoerder en deed alle dingen uit het actievoerboekje. Tot hij het vertrouwen in de milieubeweging kwijtraakte, om twee redenen:

Allereerst: de campagnes hadden zelden succes, hoogstens op zeer lokaal niveau. Alles werd alleen maar erger.
Ten tweede omdat volgens hem de milieuactivisten niet eerlijk tegenover zichzelf zijn. Klimaatverandering kan niet worden gestopt. Het moderne leven is niet in overeenstemming met wat het ecosysteem, waar wij deel van zijn, nodig heeft. De toekomst wordt niet vrolijk, groen, comfy en duurrrzaam op deze manier waarop we nu bezig zijn.

Hij ontmoette Dougald Hine, een voormalig journalist. Hij was ook sceptisch over de toekomst, die met de roze bril van de ons reddende techniek wordt bekeken door bijna iedereen. Ze vroegen zich af of er meer kunstenaars waren die verder keken dan de voor-het-slapen verhaaltjes die we onszelf vertellen als het gaat om de toekomst. Ze richtten het Dark Mountain Project op.

New stories are needed for dark times. Older ones need to be rediscovered. The Dark Mountain Project was created to help this happen. We promote and curate writing, storytelling, art and music rooted in place, time and nature. We stand against the comforting narratives of our age. We aim to shake up our cultural establishment, and provide a home for writers and artists who are looking with honest eyes at the real state of the world.

Ze schreven een manifest, hieronder een quote:

It is, it seems, our civilisation’s turn to experience the inrush of the savage and the unseen; our turn to be brought up short by contact with untamed reality. There is a fall coming. We live in an age in which familiar restraints are being kicked away, and foundations snatched from under us. After a quarter century of complacency, in which we were invited to believe in bubbles that would never burst, prices that would never fall, the end of history, the crude repackaging of the triumphalism of Conrad’s Victorian twilight — Hubris has been introduced to Nemesis. Now a familiar human story is being played out. It is the story of an empire corroding from within. It is the story of a people who believed, for a long time, that their actions did not have consequences. It is the story of how that people will cope with the crumbling of their own myth. It is our story.

De oplossing voor het probleem? Die is er eigenlijk niet als je blijft denken dat de techniek ons wel gaat redden. Het is de techniek en het kortzichtige groeidenken dat ons hier in de eerste plaats bracht. Albert Einstein zegt dat het een probleem niet op de zelfde manier kan oplossen als het ontstaan is. En hij kon het weten.

Toch is dit niet zo zwartgallig als het lijkt. Als we ophouden te pretenderen dat we de dingen op gaan lossen zoals we nu denken te doen, kunnen we serieus gaan nadenken over de toekomst. Want wat hebben we nodig, nog meer electrische auto’s? Nog meer klimaattops? Nog meer politici die geen fuck geven behalve om hun eigen herverkiezing of volgende lucratieve baantjes? Nog meer duurrrrzame spijkerbroeken en warmtepompen, multinationals die ‘groen’ gaan maar vervolgens inmenging willen in wat precies biologisch mag heten? Biologisch als flauwe pleister op een onheelbare wond? Nog meer Europa dat bier als slakkenverdelger in de ban deed zodat tuinders wel bijna gedwongen zijn gif te gebruiken? Nog meer GMO? Succes.

Je moet niet zo cynisch zijn.

Wel, je hoeft geen Einstein te wezen om te zien wat we aan het doen zijn. We veroorzaken een immense uitstervingsgolf. Soorten sterven nu honderd keer sneller uit dan ze deden zonder de invloed van mensen en dat zijn nog conservatieve schattingen. Een best hoge prijs, voor gemak, nutteloze spullen, goedkope olie en gemechaniseerde en gesteriliseerde landbouw die als een boemerang naar ons terugkomt.

For us, Uncivilisation is a process: the stripping away of forms of thinking and ways of seeing which might be termed ‘civilised’ – those associated, for example, with the illusion of control, the restriction of reality to that which can be measured and managed, disconnection from nature, the enthronement of a particular kind of rationality over other ways of knowing and feeling, and the like. The art, writing and culture we see around us is, we believe, over-civilised. As an alternative, we propose a form of cultural engagement which is rooted in place and time, takes an ecocentric view of the world and is not taken in by ephemeral promises of growth, progress and human glory.

En ondertussen maakt iedereen zich druk over de meest triviale dingen.

Nee, ik heb weinig hoop voor de toekomst. Maar ik heb wel een paar nieuwe Dark Mountain edities besteld. Dat lezen is gek genoeg geruststellender dan welke mooie sussende woorden van wie dan ook.

The end of the human race will be that it will
eventually die of civilisation.

Ralph Waldo Emerson

Advertenties

19 gedachten over “Toekomstmuziek en Dark Mountain Project

 1. Ik ga dat Dark mountain ook eens nader bekijken. Bedankt voor de tip. Ik heb last van dezelfde melancholie en ben erg bezorgd over de toekomst, vooral voor mijn zoons… Maar die zijn weer onverbeterlijke optimisten ;)
  Ha de jeugd :) Ik wordt bijna lichamelijk onpasselijk als ik zie hoe er in de top (lees politiek) maar wordt aangeklungeld. Ik lees en kijk dus zo weinig mogelijk nieuws op tv of computer. Hier op jouw site zie ik mensen die er enigszins/helemaal hetzelfde over denken, dat is fijn om te lezen.

 2. Allereerst: Ik ben het zó met jou eens!
  Steeds meer denk (en zeg) ik dat het nu wel eens genoeg is met al dat verbeteren, doorontwikkelen en “moderniseren”. Genoeg is genoeg lijkt mij. Een keer is het klaar. We verzinnen steeds gekkere dingen om ons leven te leven. Wat is er mis met een simpel leven goed geleefd? Helaas zijn we inmiddels verpest, verwend en zeker niet bereid om ook maar íets van ons comfort en luxeleventje in te leveren. Ik probeer zelf andere keuzes te maken, maar valt niet mee. Alles is zo tegenstrijdig. Ik voel me steeds meer een buitenbeentje….

 3. Punt is dat de wereld voorlopig niet zal vergaan, alleen dat wij mensen het over een tijd niet meer zullen kunnen volhouden. Is dat zo erg? Of gewoon zoals het is ….

 4. Oh maar blijmoedigheid en zwartgalligheid gaan toch best samen? En dan is er ook nog zoiets als een realistische kijk hebben op de stand van zaken, die nou eenmaal nogal treurig is hè. Goeie tip, The Dark Mountain Project, thanks!

 5. Ik heb last van dezelfde melancholie als jij, Gerlinde. Al heb ik zo mijn vraagtekens bij het CO2 verhaal en klimaatopwarming. Naar mijn idee een manier om mensen zoveel mogelijk belasting te laten betalen. De aandacht gaat naar de verkeerde dingen. Al dat microplastic in lucht, water, huizen. Chemtrails. De ontbossing, al het gif, afval, de extreme macht van multinationals, big brother, mensen die zo onder druk staan om geld te verdienen en daardoor bijna niks meer met hun handen kunnen, enz.
  En ik maak me echt zorgen om de toekomst. Toen ik kinderen kreeg, dat was eind jaren tachtig en begin jaren negentig was de tijd zo hoopvol. Ik zou nu de keuze veel moeilijker vinden.
  Het is niet voor niks dat ik liefst helemaal off grid ergens op het platteland wil wonen, in de rust met een paar lieve buurtjes.
  Met de lieve buurtjes hier, gisteren samen de buxushaag bekeken en gezien dat er wel heel veel rupsen in zitten. Ook in hun struiken. Het schijnt dat er gif is om de rupsen dood te spuiten. Ik wil geen gif in mijn tuin. En daarbij moet je jaarlijks gif spuiten. Mijn grens ligt bij spuiten met spiritus en zachte zeep. Wat ik nog maar hoogst zelden doe. Ik werk nu op een andere manier met de bessenstruiken. Ik houd ze goed in de gaten en als ik zie dat er luis in zit dan wrijf ik ze kapot tussen mijn vingers en raak met die vieze vingers andere planten en bladeren aan. Dan zit er dus een soort ‘lijklucht’ aan de planten en dat werkt afschrikwekkend. Klinkt vies, maar dit noem ik ‘eerlijk vies’. Zoiets als een peopluier ;-)

  1. Ja precies… dat CO2 verhaal, al is het waar is een manier om grote bedrijven veel geld te laten verdienen en goede sier te maken, om mensen weer anderen auto’s te laten kopen en hogere belastingen op te leggen. Er is op scholen toch ook geen enkele ruimte voor andere denkbeelden zoals uit het boeddhisme of van grote denkers uit onze eigen geschiedenis. Nee, stel dat je kinderen zou leren om kritisch te zijn en na te denken. Triest ook dat mensen per se moeilijke planten in hun tuin willen en dan gaan zeuren dat er ongedierte in komt (misschien de manier van de natuur om de boel weer op te ruimen?) terwijl er zo veel makkelijke, inheemse planten zijn.

   Heb trouwens ook goede ervaringen met brandnetelgier om luizen te verjagen. Wat grappig dat je geplette luis op die manier kan inzetten. Zal binnenkort ook wel verboden zijn ;)

   1. Ja, Awesome Person dat vind ik ook jammer (leuke avatar!). Zo weinig aandacht voor zelf nadenken en bv het boeddhisme of paganisme (waar ik me momenteel mee bezig houd). Het maakt dat je anders kijkt naar de wereld en om je heen. In onze tuin wil ik zoveel mogelijk planten die nuttig zijn. En dat nuttig is op diverse manieren. Dus eetbaar, goed voor vlinders, bijen etc. Ik heb een bijenrustplekje gemaakt. Een bakje met wat grote kiezels en water, zodat bijen kunnen drinken en rusten zonder te verdrinken). Wat spontaan opkomt in mijn tuin krijgt eerst een kans. Het komt op, op een plaats dat voor die plant ideaal is. Zo heb ik Juffertjes in het Groen door de hele tuin. Bloeit lief, vast goed voor insekten en de zaadjes kun je eten. Blad van paardenbloemen eet ik ook. Als die plant bloeit mag ie bloeien tot dat die zaadjes krijgt en dan haal ik de pluizenbollen weg. Ik wil nog wel graag biodiversiteit in de tuin.
    Buxus is op zich geen moeilijke plant. Probleem is dat de buxusmot is mee gekomen met planten uit Japan. In Europa hebben de rupsen geen natuurlijke vijanden en kunnen ze hun gang gaan. Gelukkig eten ze alleen buxus.
    Gelukkig ben ik nog baas over eigen tuin. Al wordt mijn man er soms kierewiet van om te zien wat wel en niet geschoffelt mag worden. Soms lijkt alles nogal op elkaar🙄 Wat ik ook heel leuk vind om te doen is het opnieuw opkweken van gekochte groente. Gaat geweldig met bosui, prei, bleekselderij, sla (wordt hier tegenwoordig verkocht met kluitje).

 6. Zo kan ik al die slavernij projecten op scholen niet meer aanzien. Ondertussen dragen leerkrachten, ouders en kinderen (maar zij zeker niet alleen!) het hardste bij aan de moderne slavernij door kleding te kopen, mobiels te gebruiken en fancy kadootjes te geven die kort daarvoor gemaakt zijn door jonge kindslaafjes.

  Studenten en professionals ‘sustainability sciences’ vliegen over de wereld heen en weer.

  Voor een projectplan om een rechtszaak te voeren tegen de tabaksindustrie moest ik onlangs de tekst redigeren. Op de begroting stonden een heleboel vliegtickets gepland. Over luchtvervuiling gesproken..

  Maar idd, we doen er allemaal aan mee, en weiger je dat, dan word je weggezet als ‘vroeger was alles beter kabouter’. Zucht..

 7. Een opluchting om eenzelfde soort gedachten bij een jongere te lezen. Hier zijn we soms zeer zwartgallig opgelucht, dat we het grootste deel van het leven er op hebben zitten. “Na ons de ellende” zeggen we dan. En proberen zo min mogelijk vervuilend te leven.

 8. Ik denk dat we de wereld ook teveel verkl**t hebben om het nog te gaan redden met zonne-energie, warmtepompen en biologisch. De hele wereld zou mee moeten doen en dat gaat niet gebeuren. De olielanden willen hun inkomstenbron niet opgeven, de fast-fashion landen willen hun moderne slavernij niet aanpassen en de rijke westerse wereld wil hun in plastic verpakte met 1 klik gekochte of stop maar in het winkelwagentje luxe leventje niet opgeven. Een paar eeuwen terug in de tijd gestuurd worden is de enige oplossing denk ik willen we de wereld nog kunnen redden. Helaas moet er dan wel eerst heel veel troep opgeruimd worden. Ik vrees dat de wereld eerder een Wall-E wereld gaat worden dan een Utopia met zelfvoorzienende vredelievende groene ecologische duurzame mensen.

  1. Met die warmtepompen wordt ‘vergeten’ dat die elektra verslinders zijn. Er zijn veel extra energiecentrales nodig om aan de grote vraag naar elektra te voldoen. En waar draaien die op? Ook het elektranet is er niet sterk genoeg voor. Inzetten op extra isolatie, zonneboilers lijkt me voor nu het meest zinvol. Die warmtepompen schijnen ook voor aardbevingen te gaan zorgen. Hebben we straks een heel land als Groningen.
   Ik zag wat over een aktie in Belgie om in de supermarkt alle plastic achter te laten van de boodschappen die gekocht zijn. In Nederland komt ook zo’n actie. Goed plan.
   Ik vermijd plastic zoveel mogelijk, maar ivm glutenintolerantie ben ik met bepaalde producten blij dat ze ivm besmetting wel in plastic zitten. Of anders dat ze tzt apart in de supermarkt staan en ik er mijn eigen glazen potten kan vullen.

   1. Ja echt he? We verbieden stofzuigers boven de 1000 watt maar willen wel iedereen aan de warmtepomp en electrische auto. Briljant!

   2. Goed plan van die actie! Ik probeer ook zoveel mogelijk plastic vrij te kopen. Op dit moment is dat alleen nog maar het vlees dat in plastic zit dat ik aanschaf en aangezien ik probeer vaker vegetarisch te koken is ook dat een stuk minder.

   3. Een vriendin woont in Canada. Als ze in NL is, koopt ze altijd een voorraadje deospuitbussen. Die mogen in Canada blijkbaar niet verkocht worden, want slecht voor het milieu. En ondertussen heeft ieder huishouden daar een aantal enorme SUV’s en pick up trucks op de oprit staan…

 9. Zinvol leesvoer lijkt me! Helemaal eens met Jolanda. Ik ga me hier ook eens in verdiepen – op een moment dat ik eigenlijk niet zou moeten slapen, ggrrr. Hier word ik ook erg melancholiek van hoor…

 10. Oh, dat is echt interessant zeg! Ik ga mij daar eens in verdiepen, in dat Dark Mountain project. Ik heb dezelfde kijk als jij. Ondanks dat mijn leven echt geen diepe treurnis is, in tegendeel, heb ik ook het beeld dat we afstevenen op een onomkeerbare ramp. Gek he, dat je tegelijkertijd een fijn leven hebt, en ook het gevoel van te leven in een gekkenhuis. Om me heen dan, in huis heb ik vooral leuke gekken 😉Het kan wel anders, in de zin dat we niet meer terug kunnen maar wel kunnen remmen, maar in mijn ogen zijn er maar weinig mensen die dat zien.

  1. Ja, niemand wil terug naar ‘af’. Naar je eigen vis vangen en wol ruilen tegen courgettes als iedereen met een tuintje bulkt van de courgettes. Terwijl volgens mij kleinschaligheid en diversiteit het enige is dat ons kan ‘redden’.

Reacties zijn gesloten.