Leesdingen.

Oh, we hadden een drukke week! Dinsdag brachten we mijn ouders naar het vliegveld en die dag werd het eerste kind ziek. Woensdag de rest en donderdag de man. Vandaag ging het weer redelijk. Ik geef te laat naar bed gaan, minder gezond eten en de spanning van het bezoek de schuld, hoewel dat niet verklaart waarom de man vrolijk mee deed.

Ik maakte kombucha (dat moet het worden) en kimchi. Ik deed heel veel was. Lekker spannend. Ik zag gisteren weer witte kwikstaartjes. De eerste. Zo leuk dat ze terug zijn! Vind het zulke aandoenlijke vogeltjes. Onze meeuw (die met een kapot zwemvlies) is ook weer terug.

Ik kocht een nieuw pyrografie-dinges. Een apparaat om mee op hout te branden. Nieuw, want mijn kinderen hadden 3 van 4 opzetstukken die ik gebruik om zeep geholpen en setjes met alleen opzetstukjes hebben ze hier niet. Was opeens zo creatief.

Smeet nog meer geld over de balk: biologische zaden voor sla, bonen, rucola en kruiden.

Ik maakte wel een lekkere salade met tomaat en ui en feta. Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid paprikapoeder, het is echt heel lekker.

Ik vond een geweldig huis

Ik las dit boek (via b-ok.org)

Westerse democratie is een hoax

Tom Hodgkinson over de calvinisten en hun werk-ethiek

In medieval Catholic theology, overwork was discouraged as it showed a “lack of faith in providence”. To work hard was to display a sort of arrogance. There was an Oriental fatalism in medieval times: there was no point in struggling since nothing really mattered. The lounging medievals also pointed to the sermon on the mount, in which Jesus said: “Consider the lilies of the field, they toil not, neither do they spin.”

Then came the Lutherans, the Calvinists and the puritans, who changed everything. They argued that God wanted us to toil hard and uncomplainingly. It was a philosophy that suited the mercantile economy and, later, industrial economy. God now approved of punctuality and long hours, which happened to be precisely what the new “manufactories” required. And thanks to Thomas Edison, formerly proscribed nightwork became possible with the invention of the dastardly electric lightbulb.

Spaarzaamheid is niet alleen voor de rijken (of had ik die al gelinkt)

Een Noors modern tiny house

NAM betaalt wettelijk verplichte schadevergoedingen niet uit

(Maar we moeten ook niet al te lelijk doen tegen grote bedrijven hè. Ze hebben al die moeite gedaan om de winst voor aandeelhouders te maximaliseren, de lonen voor personeel zo laag mogelijk te houden, het straatbeeld zo lelijk mogelijk te maken en ze hebben al zo veel kosten moeten maken met al die advocaten om schadeclaims af te weren en rechtszaken te rekken. Al die burgers met eindeloos diepe zakken geld om hun recht te halen tegenover arme Shell en ExxonMobil…. Sjielug!)

Wordt 2018 het jaar van de neo-luddiet?

Oh heerlijk. Ik heb mezelf mobiele telefoon-bevrijd. Niet dat het veel verschil maakt, ik zou niet eens weten hoe de ringtone klinkt. Droger en afwasmachine zijn werkeloos. Ik brand kaarsen. Schrijf brieven. En blogs, vooruit ;)Heerlijk.

Iets over Irak.

Iets over bubbels.

Iets met een recessie?

Laat je kinderen met rust

Nog een van Tom Hodgkinson: stop the Mark Zuckerberg lovetrain

Uit 2010, dus een visionair is ie wel. Daarom kocht ik ook de cursus How to be Idle. 

Het is heerlijk om naar te luisteren. Want ja, ik woon liever in een stacaravan dan dat ik ga werken. Ik denk dat niets doen, wandelen of iets maken fijne manieren van zelfontplooiing zijn. Het gaat over vrijheid: vrijheid die niet het eens in de vier jaar inkleuren van een hokje is, of kiezen tussen Starbucks en Starbucks maar doen wat je zelf wil doen, ook al heeft de hele wereld een andere mening daarover. (en ze menen maar een eind weg)

Tijd om Alice Fowler weer eens te bekijken :)

 

 

Advertenties

24 gedachten over “Leesdingen.

 1. Leuke links zeg! Vooral die van het luie ouderschap 😁

  Her werkt ook echt zo. Sinds ik bijvoorbeeld nachtelijke gesprekken over nachtmerries (met glaasjes water en gehuil) oversla, maar gewoon de kamer binnenstrompel en zeg ‘kom maar’. Is het veel minder gedoe. Kind verplaatst zich en we slapen weer.

  Like

 2. Dat ziek worden is heel logisch: vreemde virussen komen ineens je huis binnen (NL beestjes), het lichaam had geen tijd langzaam afweerstoffen te maken zoals normaal gebeurt binnen je eigen leefomgeving. Ik ken iemand die op Terschelling woonde en 2x per jaar naar de vaste wal ging met als gevolg 2x per jaar ziek!

  Like

 3. Je ouders hadden vast het griep virus dat hier ronddoolt meegenomen. Leuke linkjes weer, heb ik weer wat leesvoer. Die van je kinderen met rust laten vind ik een goede, kinderen mogen zich best “vervelen” daar worden ze creatief van. En wat dat facebook betreft. Een paar weken geleden eindelijk mijn prive acoount verwijderd nog voordat het een nationale actie van lubach werd en het “grote” schandaal naar buiten kwam. Beste beslissing dit jaar ;-) . Wat een rust! Ik wens je een fijne nieuwe week toe met hopelijk opgeknapte kindjes, en man.

  Like

 4. Wat een leuke vid over die tuin. Daar ben ik ook mee bezig. Alleen hebben wij nogal een megavijver in onze niet zo heel grote tuin. Toegegeven, daar heb ik ook veel plezier van met de kikker, salamanders, libelles.
  Van dat stuk over de NAM word je niet blij. Sowieso van Nederland niet, tegenwoordig. Belooft nog wat als iedereen van het gas af moet. Mag je een halve ton uitgeven aan warmtepomp, isolatie en vloerverwarming. Plus een megarekening voor elektra. Zit je daarna in de herrie en in de kou want het elektriciteitsnet is er helemaal niet op ingericht. Maar heb je wel een goed gevoel ivm ‘het klimaat’. Sorry, ik vind het waanzin en dat past precies in het plaatje van de overheid.

  Like

  1. Ik bekijk het vanaf hier ook hoofdschuddend. Nederland is toch gewoon een door multinationals geregeerde poppenkast. Democratie, natuurlijk. Iedereen die dat nog gelooft ligt pas onder een steen.

   Like

 5. Over die maffe verwordenheid van die calvinisten. Van de week van een offgrid homesteading fbpagina afgetrapt. Vroeg me al zo lang af hoe van die conservatieve traditionele ,christelijke mensen nu op Thrumb konden stemmen. Misschien had ik teveel litle house of the praire beelden of te veel Amish boeken gelezen. Dat het de bedoeling is geen kwaad met kwaad te vergelden. En zo. Elke week vond een hele ploeg wel weer dat een hond die wat deed wat niet mocht overhoop geknald moest worden. SS noemden ze dat Shoot and shovel. En dat was de op dracht van God vond er eentje om je property te beschermen. Ik vond het gunlove. Maar dat was politiek en zij kozen voor primitief. Weer wat wat duidelijker.

  Like

 6. Jaaaaa, kombucha!!! Ik ben denk ik de meest fanatieke kombucha lover out there en elke bekeerling in spe juich ik toe ;). Mijn kinderen drinken niks anders en denken dat zuur het nieuwe zoet is :). Ik brouw 50 liter per maand (een boekenkastje op een slaapkamer vol met glazen potten, haha), we zuipen het allemaal op en het leuke is, je kunt je oude sinaasappelschillen en ander afval gebruiken om kekke smaakjes aan je drankje te geven. Ik heb ook waterkerfir geprobeerd (meermaals) en andere gefermenteerde drankjes, maar het bleef niet hangen. Kombucha daarentegen, is als wijn, altijd weer een beetje anders, bloemig, fruitig, hevig, mild, bubbelend… mmmmm.

  Ik heb ook nog een leuk linkje voor je, een reactie op het nieuws dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs al 20 jaar achteruit aan het hollen is. (Heel gek, je rot bezuinigen op onderwijs en dan eindigen met kinderen die tegen het einde van de basisschool laaggeletterd zijn…)

  een lijstje met boeken die bij haar thuisonderwezen kinderen (en ze heeft er 5) een grote hit waren/zijn: https://vanallemarktenthuis.com/2018/04/13/vijfentwintig-kinderboeken-en-een-beetje/

  Like

 7. Alice Fowler, een heerlijk mens! Heb een prima boek van haar, haal ik geregeld weer tevoorschijn.

  Heb verder nooit op Facebook gezeten, nooit een smartphone gehad en dat alles nooit gemist. Veel gedram over gehad tijdens verjaardagsfeestjes etc (ook tijdverspilling naar mijn mening) en het is nu leuk om die vertwijfelde gezichten te zien. ‘Ach, ik heb toch niets te verbergen’, zeggen ze dan.

  Mooi om via jouw blog herinnert te worden aan de vogels in de lucht, de leliën van het veld en geen schatten te verzamelen op aarde. Rustig aan dus :-)!

  Like

 8. Mijn god! Ik dacht even leuk een blogje lezen, maar nu heb ik het druk; ik heb opeens een overload aan tabbladen openstaan ;-). Maar dank voor de tips!
  En Alice Fowler vind ik geweldig. Heb bijna alle boeken weggedaan, maar haar ‘edible garden’ mocht natuurlijk blijven.

  Like

  1. Oh, is dat idee nu opeens mainstream? Dat is positief. Onze buren -10 minuten verderop- hebben onlangs de hoofdleiding laten ingraven hiervoor. En dat zijn geenszins zweverige mensen.

   Like

  1. Haha, russefeiring. Alle leerlingen van de videregående vieren dat ze daarmee klaar zijn. Het is groots hier. En ik snap het niet. Ze lopen in rode of blauwe (vooral) overalls, hebben een soort visitekaartjes met teksten van twijfelachtig allooi en zuipen zich naar goed Noors gebruik helemaal klem.

   Maar ze komen ook op scholen en barnehage om de kinderen met scheerschuim te bespuiten, watergevechten te houden, ijsjes uit te delen en leuke dingen te doen.
   De kinderen worden allemaal helemaal gek als ze een ‘russ’ zien. Dan gaan ze kaartjes vragen en hoeveel je er hebt is echt een prestigekwestie.

   Like

Zeg het eens?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s