Tijd maken voor een eenvoudiger leven.

Als je verplichtingen schrapt, komt er tijd vrij voor andere dingen. Maar je moet de tijd wel eerst hebben. Op blogs lees je tips voor een eenvoudig leven: kook je eigen eten, repareer je eigen kleren, houd kippen en begin een moestuin.
Goed te doen als je een drukke baan hebt en snakt naar meer rust in je leven. Niet. Dan gaan die dingen niet echt helpen, ze voegen alleen maar heel veel gedoe toe.

Druk? Dan effe niet

Er zijn hier soms ook wat drukkere tijden (ja, echt ;) ) en dan ga ik echt in die paar vrije uurtjes geen witte kool fermenteren, een kippenhok bouwen, zes enorme zakken haardhout naar binnen sjouwen of een nieuw recept proberen waar ik een half uur voor in de keuken moet staan. Doei!

Spagaat: druk leven met een intens verlangen naar een eenvoudiger leven

Acht jaar geleden vond ik mezelf in die spagaat. Werk versus mijn kleine kindjes. Wat ik belangrijk vond versus wat ik op dat moment deed.

Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik de tijd om heel erg diep na te denken over mijn leven. Wat vond ik belangrijk? Het liefste zou ik toen heel hard zijn weggerend en ergens ver weg in een klein boerderijtje een zelfvoorzienend leven zijn gestart. Maar dat was geen mogelijkheid, toen. Uiteindelijk is allemaal best goedgekomen.

Tijd om na te denken over het leven

Ik ben dankbaar dat ik tijdens dat zwangerschapsverlof zo veel tijd had om na te denken, dingen op te zoeken en te lezen. Het gekke voordeel van een baby die ’s nachts zo veel huilt en overdag alleen maar op je geplakt wil zitten. Je kan en wil nergens heen dan de bank met laptop ;)

In die tijd is mijn kijk op de wereld en wat ik zelf wilde radicaal omgedraaid. Ik wist wel dat ik rustiger wilde leven, biologisch wilde eten en zelf wilde doen maar ik had geen idee waar ik moest beginnen in mijn leven zoals dat er op dat moment uitzag. Daarna dus wel.

Stilte inlassen

Een periode van ‘stilte’ en bezinning is zo belangrijk. We rennen omdat we rennen als we niet oppassen, rennen we zo ons graf in.

Als je in een lager tempo wil leven maar druk bent met praktisch alles, lijkt een stap terug doen bijna onmogelijk. Maar het kan wel.
Ruimte maken om na te denken over wat je nu echt wil doen in het leven. Over waar je goed in bent, in plaats van waar je goed voor betaald wordt.

Voor een simpeler leven moet je -denk ik- tijd maken en zo lang je niet kan zeggen op je werk dat je morgen effe niet in de gelegenheid bent, moet de tijd ergens anders vandaan komen.

Een paar manieren om meer tijd voor reflectie, dromen en nadenken te maken:

 • Kook elke dag hetzelfde. Niet de rest van je leven, maar tijdelijk. Bijvoorbeeld: maandag rijstgerecht, dinsdag soep met brood en salade, woensdag pasta, donderdag vis met geroerbakte groenten….  Schrijf het op in de keuken, dat scheelt gezeur van huisgenoten. Je kunt voor elke dag gericht een makkelijk recept zoeken.
 • Haal al je boodschappen op een plek.
 • Heroverweeg doelen.  Doe je het voor je eigen ontwikkeling of voor een mooie regel op je cv, of om indruk te maken op iemand?
 • Eet kant en klaar. Vloeken in de kerk: ik doe het ;) Maar er zijn genoeg eetbare diepvriesgerechten. Prima voor zo nu en dan.
 • Zet alle meldingen op je telefoon uit. Reageer niet op onbekende nummers. Zet op je voicemail de boodschap dat je niet kan antwoorden en vraag of mensen een sms sturen. Als ze je nodig hebben, doen ze dat wel.
 • Lees geen tijdschriften en kranten voor een bepaalde periode. Ze laten je verlangen naar dingen die je niet hebt of maken je verdrietig, angstig of machteloos met hun dagelijkse stortvloed ellende. Op de hoogte zijn van het wereldnieuws maakt je geen beter mens, bovendien is geïnformeerd zijn door een bron hetzelfde als niet geïnformeerd zijn.
 • Zeg nee. Tegen verjaardagen waar je tegenop ziet, tegen babyshowers, vrijgezellenfeestjes, werk-etentjes en andere sociale aangelegenheden waar je geen energie van krijgt. Tegen vrijwilligerswerk. Zondagmiddag bij je schoonmoeder.
 • Stuur man of vrouw op pad met kinderen voor een dag en gebruik deze tijd alleen niet om het huishouden te doen maar te schrijven, na te denken over je leven, stappen uiteen te zetten om een eenvoudiger leven te creëren of na te denken over andere routines.
 • Gun jezelf een weekend ergens zonder schermpjes en wifi
 • Stop met het kijken van tv. Lees een boek over een onderwerp dat je interesse heeft.
 • Spendeer tijd in stilte, zonder achtergrondmuziek of -gepraat.
 • Inventariseer de tijd die je besteed aan huishouden. Loop je altijd achter feiten aan voor je idee en is het nooit af? Maak dan een suf schema. Op die manier weet je dat alles regelmatig wordt gedaan en laat je iets makkelijker liggen, omdat het toch voor over een paar dagen op je lijstje staat om te doen.
 • Vereenvoudig was. Koop geen kleding met moeilijke wasinstructies of moeilijke kleuren (rood, wit). Geef elk gezinslid 7 paar dezelfde sokken en doe nooit meer sok-memory. Geef door Omo & co opgelegde frisheidseisen een dikke vinger.
 • Winkel niet, behalve voor boodschappen. (!)
 • Neem een opschrijfboekje mee voor alle dingen die je uit je hoofd wil hebben gedurende de dag
 • Doe geen moeite om dingen op te ruimen. Flikker alles wat huisgenoten laten slingeren in grote kratten. Klaa!
 • Neem een dag vrij om dingen op een rijtje te zetten. Om te schrijven, te lezen, dingen uit te rekenen, plannen te maken, mogelijkheden te verkennen…. niet met het idee om antwoorden te vinden, die komen vanzelf.
 • Lees verhalen van mensen die het leven hebben dat jij voor je ziet in plaats van door facebook te scrollen
 • Oh ja, zet al je sociale media uit en beperk kijken en posten tot tweemaal per week een half uur, bijvoorbeeld.
 • Ga niet op sites van winkels neuzen naar leuke dingen.
 • Gebruik vrijgekomen tijd om dingen te doen voor jezelf, niet om meer verplichtingen op je te nemen.
 • Recycle alleen grote dingen. Maak je niet druk over snippertjes papier, heeft geen zin.
 • Voel je niet schuldig over schermtijd voor je kinderen. Je hebt tijd voor jezelf nodig, ja?
 • Stop met overwerken.

Schrap alle niet-noodzakelijke dingen voor bijvoorbeeld een maand. Daar gaat niemand dood van, de wereld blijft gewoon draaien en je werkgever gaat echt niet failliet als je niet stelselmatig meer een half uur aan je werkdag plakt.

 

Advertenties

18 gedachten over “Tijd maken voor een eenvoudiger leven.

 1. Heel goed geschreven! Ik ben zelf nu ruim een jaar gestopt met werken ( wat een luxe!). Ben veel ziek geweest en had toen ook de tijd om eens goed na te denken over wat ik nu eigenlijk nodig had en wat ons gezin nodig had. Het heeft namelijk ook een wisselwerking op elkaar. Manlief is zzp- er en vaak lange dagen hij cind het zo fijn dat ik thuis ben! Onze jongste heeft deze maand de puber leeftijd gehaald van 13 jaar. (zij heeft o.a autisme). Voor haar en voor mij is het oom heerlijk dat ik nu thuis ben. De rust is wedergekeerd in huize M! Het hele huis heerlijk opgefrist, ontrommeld en veel troep ( ben nog niet klaar hoor) van de afgelopen 4 jaar ( dat ik werkte) naar de kringloop, stort etc. gebracht. Ik voel me een bevoorrecht mens. Krijg vaak de vraag of ik het niet werken niet mis, en waar we het “het van doen”? Nou ook wij hoeven geen luxe vakanties, dure grote auto’s, hebben een fijn ( wel twee onder één kap😉) huurhuis met heerlijke tuin, en een hond ( lekker burgerlijk). Wij wonen in een klein dorp, met veel natuur om ons heen, en daar hebben wij genoeg aan. Ook zijn wij ons steeds meer bewuster van kleding, en andere meuk gworden. De tijd die we samen hebben en de rust in huis en het eenvoudigere leven, daar kan geen tweede salaris tegenop.

  Like

 2. Als ik zo lees wat ik allemaal moet laten, dan laat ik gelukkig al heel veel. Ik ben niet vastgeplakt aan mijn iPhone. Helaas nog wel aan de TV, maar als het buiten wat warmer gaat worden, wordt dat ook vanzelf minder. Eergisteren heb ik mijn dakterras opgeruimd, dus ook goed bezig.

  Liked by 1 persoon

 3. Mooie en waardevolle stukken schrijf je. Het zou er zo anders voor staan met de wereld als . . . ;-) veel meer mensen zo tegen het leven aan keken. Je schrijft wel heel veel van uit bewust kiezen voor minder. Dus van uit rijkdom. :-) Word tijd dat ik een eigen blog begin. Ik ben ervan overtuigd dat kiezen voor eenvoudig leven van uit heel veel verschillende levenswijzes kan. Ook met een heel laag:-)
  inkomen of beperkingen. Ik zie nu steeds meer een kloof ontstaan. Vandaag in de krant ; Op middelbare scholen gaan kinderen van arme ouders niet om met die van goed verdienenden. Stel dat Femke Halsema gelijk zou hebben in haar boek over hyperconsumentisme dat het probleem van scooters en nikejes jattende Marokaantjes zou komen door de druk om mee te doen . Het zou wel er anders uit zien in de klassen. School klassen :-) Ik ga steeds meer weerstand voelen tegen de vanzelf sprekend heid waar mee erin blogland geschreven word vanuit hun eigen stadse middelklasse wereld. Als of dat alles voor iedereen zou moeten gelden. Je weet, jou vindt ik absoluut geen wereld vreemde snob ook al zit je op, aan de voet van, je eigen berg. Das je kracht.

  Like

  1. Die kloof was er 35 jaar geleden ook al. De diverse groepjes op school. De ‘kakkers’ gingen toen ook niet om met de ‘alternatieven’. Ik had ook graag wat duurdere kleding willen hebben, maar dat geld was er niet.

   Like

   1. Ik heb het idee dat dat vroeghur normaler werd gevonden, dat het er niet was voor sommigen .Of dat er gespaard moest worden. Inplaats van schulden maken of jatten. Ik denk dat links daar de meeste schuld aan heeft. Alles moest toch voor iedereen bereikbaar zijn

    Like

   2. Ja, beetje de ziekte van deze tijd volgens mij… Iedereen op zijn eigen eilandje, je bent alleen op deze wereld en individualisering is goed voor de mens. Als je ‘het niet hebt gemaakt’ ben je een loser. Je hebt uiteindelijk de keuze toch, in deze ‘vrij’ kapitalistische wereld? Een loser zijn is het ergste dat je kan zijn tegenwoordig.

    Like

 4. Door ziekte ben ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Wat is nu echt belangrijk in mijn leven? Nou dat zijn geen dingen status en dat soort zaken. Maar wel liefde, vriendschap en genegenheid. Op het moment weet ik nog niet hoe het met mij en mijn ziekte gaat aflopen. De spanning is enorm. Gelukkig zijn er mensen en mijn lieve man om me heen die me voorzien van liefde, vriendschap en genegenheid. Dat geeft me hoop. En jouw blogs, die maken het mij makkelijker om te reflecteren. Blijf je alsjeblieft schrijven?

  Like

 5. Wat zijn ‘verplichte dingen- en wat zijn dingen die ‘niet noodzakelijk zijn?’. Bij mij is de tv al 11 jaar de deur uit, staat er nooit een radio aan, heb ik geen Facebook, lees ik geen krant en ga ik niet sporten. Rust en eenvoud vind ik in mijn moestuin, een boek lezen, alleen zijn of een stuk wandelen. Mijn man vind zijn rust als hij een mooie natuurdocumentaire ziet, als hij bij vrienden is, met een vriend aan het wielrennen is. Wat voor de een terugkeren naar de basis is, is voor de andere afzien…

  Like

 6. Hé zo zien mijn dagen er uit ;) En die zijn steeds fijner, want op aanvalsdagen laat ik steeds beter los wat moet, wat ‘hoort’. Tv kijk ik wel, om maar op je andere blog te reageren meteen: vooral ook als ik de was opvouwen. Docu’s van Ruth Goodman, historische programma’s enzo (waardeer je die wasmachine opeens enorm, wordt was opvouwen gewoon gezellig). Alice Fowler, krijg ik zin om na de was wat in de tuin te (ver)prutsen.

  Oh ja en mijn WordPress op mijn gemak repareren zodat ik weer eens wat berichten achter kan laten bij leuke bloggers is dus gelukt ;)

  Like

Zeg het eens?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s