Kijktip: het huishoudboekje

Wat een heuglijk feit: vorig jaar hebben de mensen in de mensenboerderij van Nederland meer gekocht dan ooit. Wel voor 300.000.000.000 euro. Heel zielig dat de mensen blijkbaar nog zo veel nodig hadden :(

In een mooi artikel in Follow the Money (meer waard voor je geld dan een krant naar mijn mening) gaat het over de relatie tussen oorlogspropaganda en de mensen hun koopgedrag.

…kopen en consumeren zijn onderdeel van onze levensstijl. Je moét haast wel meedoen met de mode van deze zomer en iedere dag een foto posten op Instagram; van je smoothy bowl in een Amsterdams hipstercafé, of nog beter: met je beste vriend op een strand in Thailand. Als je nog steeds rondloopt met een iPhone 5, een spijkerbroek zonder gat, of schoenen van vorig jaar, dan hoor je er gewoon niet bij. Wees dus geen grijze muis maar laat zien wie jíj bent. En dat doe je met de juiste spullen.

Dat klinkt inmiddels zo belachelijk, maar blijkbaar is het de realiteit voor velen. Als het er maar goed uitziet op een schermpje van 4 bij 6. Het grappige is dat je je voor zo’n levensstijl zelden hoeft te verantwoorden van andere mensen. Obsessief door webwinkels scrollen, lenen voor nieuwe spullen, de aarde vervuilen omdat jij vindt dat jij alle recht heb om er jaarlijks zes keer omheen te vliegen omdat jij zo veel verdient om dat te kunnen doen en voor de deur van de telefoonwinkel liggen voor een nieuw exemplaar wordt minder gek gevonden dan mensen die besluiten dat ze er genoeg van hebben, en die belachelijke kermisrit laten voor wat het is. ‘Wat is dan nog de zin van je leven?’ ;)

Over marketing.

Dik 100 jaar geleden moesten de Amerikanen warm gemaakt worden voor inmenging in een oorlog aan de andere kant van de oceaan. Er werd door de regering een propagandacommissie opgezet. Ze waren zeer succesvol met hun ‘making the world safe for democracy’. Na de oorlog bedacht men dat deze technieken ook in vredestijd wel goed konden werken. Dat was Edward Bernays, een neefje van Sigmund Freud. Hij paste ideeën van zijn oom op het gebied van (massa)psychologie toe om de wereld klaar te maken voor de consumptiemaatschappij.

Advertenties en propaganda (wat hij omdoopte tot Public Relations vanwege de negatieve connotatie van het laatstgenoemde) waren essentieel hiervoor.

De neef van Freud benaderde marketing op een nieuwe manier: producten verkoop je niet aan het rationele intellect, maar aan de onderbewuste verlangens van de mens. Inspelen op emoties en impulsen staat daarom centraal in zijn werk. Bernays ontdekte dat je emotionele gevoelens kunt verbinden aan objecten. Ook al bestaat die connectie in werkelijkheid helemaal niet, je kunt haar wel creëren — in de belevingswereld van de consument welteverstaan. En dat levert uitstekende verkoopcijfers op.

Tegenwoordig is het doorgronden van de massa, maar ook de individuele psyche, eenvoudiger en completer dan ooit tevoren. Het online (consumptie)gedrag van miljoenen mensen wordt door bedrijven als Facebook en Google automatisch gedocumenteerd en geanalyseerd – zowel gesegmenteerd in subgroepen als op individueel niveau. Marketingbedrijf Cambridge Analytica verzamelde zo de persoonsgegevens van miljoenen Facebook-gebruikers en gebruikte de profielen voor persoonsgerichte berichtgeving. Het doel: de Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden.

Ik begrijp het niet. Die hysterie. Die gekte. Dat nooit-genoeg. Ik vind het deprimerend. Geluk is maar een nieuw jurkje bij je vandaan. Of een nieuwe auto. Een nieuwe keuken. Mensen, ga leven! Dat hoeft niet groots en meeslepend en op een jacht van 28 miljoen te gebeuren. Op een dinsdagmiddag met een koud biertje / kop thee / joint in je achtertuin zitten omdat je erachter komt dat je geen 4500 euro per maand nodig hebt om rond te komen, is nog veel fijner. Hoef je je ook niet bezig te houden met het instrueren van het personeel op je jacht, of over die nog grotere die eigenlijk nog beter zou zijn.

Vanavond dus: Kopen, kopen, kopen bij Het Kasboekje van Nederland.

(niet kopen, niet kopen, niet kopen is veel beter ;))

Morgen een shoplog van mijn natuurwinkelbestelling dan maar? Of is niemand geïnteresseerd in mijn acquisitie van veganistische tandzijde, appelazijn, een nieuwe afwasborstel en een pot scharrelmayonaise?  :-/

Advertenties

19 gedachten over “Kijktip: het huishoudboekje

 1. Oh ja, ik was helemaal vergeten dat ik dat programma nog wilde kijken xD
  Gisteren heb ik me weer lopen verbazen. Vorig jaar kregen we een bon voor de Intratuin van de buurvrouw, omdat man de laptop van haar zoon gerepareerd had. Afgelopen weekend hadden we al een vanuit een stekje uitgegroeid plantje en wat potten van mijn moeder naar het plantenasiel gebracht,. en we mochten een mooie grote plant meenemen. Die zag ik bij de tuinwinkel dus voor 75 euro staan. Er is dus iemand zo gek geweest om dat bedrag voor een plant neer te leggen, en die vervolgens bij het plantenasiel te dumpen. ik ben er heel blij mee, maar dat is ook zo’n teken hoe gek de wereld eigenlijk geworden is …

  Like

 2. Fijn weer zo’n stuk te lezen, hier alleen nog huur gas water licht, internet de verplichte verzekering voor t huis en zorgverzekering. Owh vergeet de eigen bijdrage in termijnen niet, die betaal ik ook per maand. Telefoon prepaid, eentje van 2006 die 7 dagen opgeladen mee gaat, nummer is even oud. Zwemles middelste, eind van t jaar komt jongste hier nog bij 32,96 per maand per kind. Bank 6,25 basispakket (naja 1 voor automatisch afschrijven bovengenoemde de ander voor weekbudget) wat een rust als alles loopt. En dat vanaf deee maand. Netflix opgezegd, digitenne wordt morgen weggebracht, digitale tv al een vier maanden het huis uit, Netflix werd zowat niet gekeken scheelt 13,99 per maand digitenne scheelt 15,50 per maand. Knippie gebruik ik voor kleding te maken, dankzij Krui.d.va.t en 200 punten van de pas 7,99 voor vijf nummer op 1 na voor een heel jaar klaar en zit nergens aan vast, geen abbonement van 55,- en niet bijna 8,- per maand los kopen. Daar wordt ik blij en gelukkig van. Ritsen en fournituren hiervoor eerst kijken bij tweedehands eventueel oude kleding hergebruiken hiervoor of een keer per jaar, eerst alles opschrijven, via alixpres 1 grote order in de uitverkoop op 11-11 en kan weer vooruit. Niet groen maar voor de budget portomonai een verademing, en alles wordt gebruikt en verwerkt en is ook nog eens niet te koop in nl sommige dingen. (Jaja is niet groen punt)
  Blogs zoals van jou en anderen hebben de ommezwaai gemaakt. Nadenken doordenken en alleen als het echt niet tweedehands of anders kan aanschaffen mits in gebruik genomen wordt en echt nodig en na minimaal maand er over nagedacht te hebben.
  Geen pakjes maar vers en met recept, lokaal en meer.
  Ach ik draag weer eens door, zonde van je tijd maar ik kijk uit naar je aanschaf die je gaat bloggen enne bedankt voor alle tips trics en meer!

  Fijne dag verders

  Like

 3. Fijn weer zo’n stuk te lezen, hier alleen nog huur gas water licht, internet de verplichte verzekering voor t huis en zorgverzekering. Owh vergeet de eigen bijdrage in termijnen niet, die betaal ik ook per maand. Telefoon prepaid, eentje van 2006 die 7 dagen opgeladen mee gaat, nummer is even oud. Zwemles middelste, eind van t jaar komt jongste hier nog bij 32,96 per maand per kind. Bank 6,25 basispakket (naja 1 voor automatisch afschrijven bovengenoemde de ander voor weekbudget) wat een rust als alles loopt. En dat vanaf deee maand. Netflix opgezegd, digitenne wordt morgen weggebracht, digitale tv al een vier maanden het huis uit, Netflix werd zowat niet gekeken scheelt 13,99 per maand digitenne scheelt 15,50 per maand. Knippie gebruik ik voor kleding te maken, dankzij Krui.d.va.t en 200 punten van de pas 7,99 voor vijf nummer op 1 na voor een heel jaar klaar en zit nergens aan vast, geen abbonement van 55,- en niet bijna 8,- per maand los kopen. Daar wordt ik blij en gelukkig van. Ritsen en fournituren hiervoor eerst kijken bij tweedehands eventueel oude kleding hergebruiken hiervoor of een keer per jaar, eerst alles opschrijven, via alixpres 1 grote order in de uitverkoop op 11-11 en kan weer vooruit. Niet groen maar voor de budget portomonai een verademing, en alles wordt gebruikt en verwerkt en is ook nog eens niet te koop in nl sommige dingen. (Jaja is niet groen punt)
  Blogs zoals van jou en anderen hebben de ommezwaai gemaakt. Nadenken doordenken en alleen als het echt niet tweedehands of anders kan aanschaffen mits in gebruik genomen wordt en echt nodig en na minimaal maand er over nagedacht te hebben.
  Geen pakjes maar vers en met recept, lokaal en meer.
  Ach ik draag weer eens door, zonde van je tijd maar ik kijk uit naar je aanschaf die je gaat bloggen enne bedankt voor alle tips trics en meer!

  Fijne dag verders

  Ps. Mocht deze twee keer verschijnen er ging wat mis met inloggen, sorry!

  Like

 4. ik heb het programma opgenomen… Erg hé, ik begrijp dat ook niet,mensen die nooit genoeg hebben. Kreeg dit weekend mijn schoonbroer diens vriendin en hun kleintje op bezoek, zij zijn werkelijk hét voorbeeld van de teveel consumerende consument…. kopen een nieuwe KIA sportage want hun andere 4X4 zat niet lekker genoeg meer(was slechts 2j oud aub), kopen gekdure kinderkleertjes uit de (hun woorden) iets duurdere winkel, hebben schoenen aan van overdreven dure merken en vragen dan aan mijn man: zijn dat schoenen van dat soort merk???euh nee, van de kringloop 8euro. laten 2x in de week fast-food bezorgen aan huis en gooien dan hun ontdooide boomstammetjes vervolgens weg, wegens geen zin om te koken,te moe van het vele werken…ja duhhhhh???!!!! Dan zitten wij hier in ons heerlijk oud 19de eeuws woninkje met zalig 2de hands kleren, zelf gebakken brood, een 8j oud karretje, zelf geknipt haar, aan de handafwas en met een overvol wasrek in de badkamer :-), en met mijn handige bezem en vuilblik achter de keukendeur, dan zeggen ik en mijn man tegen elkaar…lieverd wat zijn wij rijk,:-)

  Liked by 1 persoon

   1. En het wordt nog vermoeiender als tijdens een gesprek ineens de smarthphone of iPhone of whatever word bovenghaald om al swippend de allernieuwste aankoop te tonen die je vervolgens (weer al swippend,) kan combineren met… en als je dit hebt kan je ook nog dit….schat, nee nog iets naar beneden daar staat wat we ook nog hebben gekocht.bwaaaah, gelukkig moest ik juist mijn pannenkoeken draaien ;-) waar bijna op werd gevlogen met uitgehongerde (pakjes gewende blik en smaak), waarop ik het niet kon laten om te zeggen: en voor die prijs,kijk eens hoe lekker en zonder brol, met heerlijke bio-ei’tjes erin, lekker hé :-) hahahah

    Like

   2. Haha, zouden ze het daadwerkelijk registreren? Sommige mensen….
    Smartphones…. Mijn ouders wilden de verjaardag van de oudste een beetje vieren want ze kunnen er toch niet bij zijn over een paar dagen. Op het moment dat ze de kaarsjes uitblaast zit mijn pa onderuit gezakt op mijn smartphone te vegen. Kwestie van prioriteiten stellen, ik was in staat om dat klereding in zijn koffie te zetten.

    Like

   3. Zo had ik hier van de week iemand op de koffie die maar over zichzelf en haar nieuwe badkamer en haar gezellige (dure) uitjes en haar hekel aan werken liep te emmeren. En terwijl ik sprak over mijn doelen en dingen die ik graag wil doen, zat ze afwisselend op haar werk -en privételefoon te swipen en te typen. Loop naar de hel dan, mens.

    Like

 5. Ik heb het programma niet gezien, ik kijk de laatste maanden eigenlijk niet veel gewone tv. Misschien toch maar eens tijd om die kabel eruit te gooien ;-) Maar inderdaad, ik verbaas me er zelf ook heel erg over. Vooral als er dan gezegd word “het gaat goed met de economie, we durven weer uit te geven!” Als de mensen nou eens niet gingen uitgeven en hun schulden afbetalen plus wat groener leven dan was dat vast ook goed voor de economie en als pluspunt de wereld. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je appelazijn, is weer eens wat anders dan een review van het nieuwste haarproduct. Trouwens, door jouw post over dat veiligheidsscheermes heb ik er vorige maand 1 aangeschaft. Nu we low waste ( nee nog steeds geen zero ;-) ) gaan vond ik het tijd om mijn 2 jarige plastic botte scheermesje te vervangen voor een levenslang exemplaar en ik vind hem helemaal fantastisch. Dus eigenlijk heb ik vorige maand wel meegedaan met het kopen, kopen, kopen ;-)

  Liked by 1 persoon

 6. Zojuist het programma bekeken. Al meer dan een halve eeuw is het maar steeds meer en meer en nog veel meer. Kopen, kopen en nog meer kopen. En lenen, lenen, lenen. Moet ineens denken aan Youp van ’t Hek die daar een sketch over gemaakt heeft. Wanneer zijn mensen weer tevreden met wat ze hebben? Ik probeer er zo min mogelijk aan mee te doen. Hoe minder je nodig hebt hoe gemakkelijker alles wordt.

  Like

 7. Ik stuur je wel een appje hoor ik steeds vaker. Prima hoor maar heeft weinig zin aangezien ik geen smartphone heb. Niet? roept men, maar je kunt toch niet meer zonder? Nou, ik wel hoor heb een simpel mobieltje van 40 euro, ik kan er mee bellen en smsen en meer hoeft voor mij niet. Verder word ik heel gelukkig van een mooie aankoop bij de kringloop of op een rommelmarkt, vaak nog bijna nieuw en soms met het prijskaartje er nog aan. Nog blijer word ik als ik weer eens iets moois bij het grofvuil vandaan gehaald heb. Meewarig kijkt men mij aan en denkt dan waarschijnlijk goh wat sneu dat je je niet iets nieuws kunt veroorloven. Nu verdien ik inderdaad niet veel, maar kan er goed van leven en door mijn levensstijl kan ik zelfs sparen, maar ik vind het onzinnig om iets nieuw te kopen als ik iets ergens voor veel minder 2e hands of zelfs gratis kan bemachtigen. Natuurlijk is reizen geweldig, maar hoe raar is het eigenlijk dat we uren in de auto of een vliegtuig zitten om naar het buitenland op vakantie te gaan, terwijl we vaak de mooiste plekjes in ons eigen land nog niet eens gezien hebben? Tevreden zijn met wat je hebt is volgens mij een stuk minder stressvol dan altijd maar streven naar meer, verder en luxer. Voor mij in ieder geval wel.

  Like

  1. hier ook geen smarthphone/iPhone of een ander BS-dinges, maar een lekker ouderwets nokia(weet niet welk nummer) maar goed genoeg om mee te sms en indien nodig eens te bellen. Ook ik word zalig gelukkig van kringloop en tweedehands, slaap heerlijk onder ons ouderwets dik deken van de oxfam zo eentje met een randje aan voor 4euro zaaalig. We gaan ook niet op vakantie, wij wonen aan de kust(België) en op een uurtje of 2 rijden zitten we in de bergen(Ardennen) geen vliegtuigen nodig hoor, vakantie in eigen land I love It !

   Like

 8. Jij bent echt geweldig, Gerlinde, hoe je dit onder woorden brengt. Ik denk echt dat je veel mensen wakker schudt. Ik zit dankzij jou te genieten van mijn wijntje in de tuin ipv op een duur terras. Ik hoop dat je nog heel lang doorschrijft, en ja, ik voel me wel n beetje dom met deze money-money-gedachte op jouw site, maar ik denk dat je hier ook geld mee kunt verdienen, kijk naar soChicken. Jij schijft minstens zo goed. Dank voor alle inspiratie die jij me al jarenlang biedt, en dat je dat mooie mens dat je bent niet voor jezelf en je gezin houdt, maar deelt met de grote buitenwereld. Je maakt de wereld echt een beetje mooier.

  Like

Zeg het eens?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s