Advies aan je jongere zelf.

Oh vroeger. Als ik mezelf van tien of twintig jaar geleden advies zou kunnen geven, wat zou ik dan zeggen? Wat had ik willen weten waar ik uiteindelijk zelf achter moest komen?

Ik heb geen idee of ik naar mezelf zou luisteren, ik ben best eigenwijs. Ik zou me rot schrikken als ik mezelf zag zonder raar geverfd haar en piercings, met vier kinderen om me heen, babbelend over de voordelen van gefermenteerd voedsel ofzo.

Daarom probeer ik deze dingen maar een beetje aan mijn kinderen mee te geven. Dingen die ze uiteindelijk ook zelf uit moeten vinden omdat ze eveneens vreselijk eigenwijs zijn ;)

 • Als je werkelijk geen idee hebt wat je moet gaan studeren, laat je dan niet dwingen iets te kiezen maar kies ervoor om de tijd te nemen om erachter te komen wat je echt wil
 • Wees lief voor mensen maar begrijp dat je niet meer kan doen dan je doet, ook al verwachten anderen dat wel
 • Luister minder naar dat stemmetje in je hoofd en meer naar jezelf
 • Realiseer je dat je je onzekerheid niet kan verstoppen achter spullen, kleding, make up of andere dingen
 • Geef je geld niet uit aan onzin
 • Het overgrote deel van wat je denkt nodig te hebben, wil hebben of hebt is nutteloos. Je leven was heerlijk toen je bezit bestond uit wat boeken, een rugzak met kleding, veertig cd’s en een sepultura-vlag
 • Denk niet dat het leven makkelijker is met meer geld, het leven is makkelijker met minder uitgaven. Hoe minder, hoe beter
 • Besef dat je de liefde van de liefde van je leven waard bent
 • Leer van je fouten
 • Neem je leven niet voor lief en stop met denken dat het ‘later’ beter en makkelijker zal zijn
 • Achteraf hebben de moeilijke periodes in je leven een prachtig randje of maken ze wie je nu bent. Wat wijzer, milder en rustiger
 • Doe geen dingen om geaccepteerd te worden door mensen door wie je helemaal niet geaccepteerd wil worden
 • Verhuis naar Noorwegen zodra je het plan kan uitvoeren en laat je niet tegenhouden door familie die roept dat het niets wordt of door bezittingen en verplichtingen
 • Ga er niet vanuit dat ‘men’ het weet. Zoek dingen uit, stel vragen, twijfel. Zeker als je kinderen krijgt
 • Koop niet dat grote kindvriendelijke huis in die nette buurt omdat ‘men’ dat van je verwacht. Je hoort daar niet
 • Probeer mensen niet te veranderen want zo lang er geen bodempje ligt, kan je zaden zaaien tot je een ons weegt maar het is zinloos. Ook al zie je dat iemand zijn eigen graf graaft
 • Zeur niet over kleine dingen. Ook niet over grote dingen. Zeur gewoon niet
 • Besef dat voor de dingen die jij van een ander pikt, die ander dat ook van jou doet
 • Besef dat het enige dat je kan controleren, je eigen gedachten zijn. Niet de loop der dingen, niet de daden of gedachten van andere mensen
 • Je hebt stilte nodig om op te laden
 • Accepteer dat je gewoon niet zo van andere mensen houdt, behalve van je eigen clan. Een groep einzelgängers is ook een gezelschap
 • Je waarde wordt niet afgemeten aan je zogenaamde productiviteit
 • Je hoeft je niet te verantwoorden
 • Als mensen peop praten, zit er peop in hun hoofd. Dat is sneu maar daar hoef je je niets van aan te trekken
 • Probeer niet elke keer iets met linzen te maken. Je lust ze gewoon echt niet
 • Neem op 10 april 2018 een andere fles wijn want het exemplaar waar je lieve man zojuist restjes uit andere flessen heeft ingegooid bevat voor de helft appelazijn. Æsj!

Heb jij wijze adviezen voor een twintigjarige versie van jezelf?

Advertenties

20 gedachten over “Advies aan je jongere zelf.

 1. Hoe krijg je het toch weer bij elkaar gehaald, prachtig! Veel herkenbare dingen.

  Als ik een advies aan mezelf van toen zou mogen geven is het: ‘wees niet zo onzeker over je uiterlijk, je bent echt prachtig’. Als ik nu foto’s van mezelf zie toen ik jong was, zie ik dat ik echt een mooi meisje was. Daarna is het alleen maar minder geworden. ;) Dus ik probeer nu niet dezelfde fout te maken door te denken dat ik een oud hoofd heb, om dan over 20 jaar tot de conclusie te komen dat ik nu ook prachtig was. ;)

  Like

 2. wat mooi geschreven. Ik zou tegen mijn 20 jarige zelf zeggen dat je niet door iedereen aardig gevonden hoeft te worden, zelf heb je toch ook je voorkeuren. Maar wel dat je iedereen inclusief jezelf moet respecteren

  Like

 3. Ik zou tegen mijn twintigjarige zelf zeggen dat ik niet verantwoordelijk ben voor het geluk van het slechte huwelijk van mijn ouders. Het paaien, sussen, aanhoren, meehuilen, oplossingen aandragen en vergeefse meedenken kost je jaren van je leven en het helpt geen zier.

  Like

 4. Mijn 20 jarige zelf was al getrouwd en begonnen aan een rampzalige studie. Mag ik iets zeggen tegen mijn 18 jarige vers van de Havo zelf?

  “Doe alsjeblieft een studie waar je in principe overal ter wereld iets aan hebt. Bijvoorbeeld vroedvrouw of juf. En als je denkt dat juf een stom beroep is (dacht ik toen), kijk dan eens naar montessori of steiner opleidingen, dan kan het ineens heel anders zijn. En als je graag avonturen wilt beleven of in het buitenland wilt wonen en werken, begin er dan maar zo snel mogelijk aan, want hoe langer je wacht, hoe groter de hobbels worden. Maar trouw vooral wel met dat vriendje dat je nu hebt, he’s a keeper ;).”

  Ik fantaseer te vaak over wat ik anders zou doen als ik het over mocht doen. Maar het punt is, van mijn geflopte studie heb ik enorm veel geleerd en ik zou ook weer niet zonder die kennis willen.
  Uiteindelijk zijn er maar 2 dingen waarvoor ik terug in de tijd zou willen om ze ongedaan te maken: de vaccinaties van zoonlief niet laten zetten en het radioactief jodium dat ik accepteerde en dat tot schildklierkanker leidde.

  Like

 5. Nee hoor. Het leven is een pad wat je bewandeld. Dat loop je gewoon af. Adviezen geven helpt niet aan jongeren. Die willen en mogen ook op hun beurt op hun bek gaan. Discussie prima! Het goede voorbeeld ook maar ook jouw kinderen gaan binnenkort lekker tegen je in en komen er dan meestal vanzelf wel een keer achter hoe ze het werkelijk willen doen.
  Zonde van hun tijd? Misschien maar het leven is een leerschool.
  Jij denkt misschien over 20 jaar ook weer anders dan nu😊
  Lfs Ien

  Like

 6. Toen ik 20 was, werkte ik al en was ik net op mezelf (met vriend) gaan wonen. Ik heb geen ander advies aan mezelf en ben op zich tevreden over mijn leven. Met de nodige ups en downs en stomme dingen, maar het heeft me gemaakt tot wat ik nu ben. Ik ben dan ook niet iemand die veel terug kijkt of zegt ‘had ik maar’. Heeft ook niet zoveel zin. Ik heb het al moeilijk genoeg met het nu ;-)

  Like

 7. Ik zou zeggen: falen mag. En is vaak is ‘falen’ helemaal niet falen: het is ontdekken wat je niet kan of wat je niet ligt, en zo kom je weer een stap dichter bij wie je wél bent.

  Like

 8. De dingen die ik zou zeggen:
  Nee, mensen die ouder zijn, zijn niet per definitie wijzer ook al hebben ze meer levenservaring (ben opgegroeid met deze ‘wijsheid’)
  Vaccineer je kinderen niet of geef niet alles en doe het iig later
  Voordat je aan kinderen begint, wordt eerst gezonder
  Laat melk (in mijn geval, de Witte Sloper’) staan

  Like

 9. Aaaaa de 20jarige ik, zou denk ik niet luisteren naar de raad die ik gaf. Wel zou ik dan toch willen zeggen dat wat anderen zeggen , bekende of onbekenden, niet altijd waar hoeft te zijn. Zelf nadenken en daar dan naar leven/ handelen.

  Like

 10. Ik zou vooral tegen mijn 20-jarige willen zeggen. Er komt een dag dat je wel weet wat je wilt, wie je bent, wie je wilt zijn en vooral ook wat voor jou echt belangrijk is. Dat ik daarvoor eerst 10 jaar alle ups en downs, faalacties, burn-outs en huwelijkscrisissen door moet gaan tja dat hoort dan maar bij het proces om daar te komen waar ik nu sta. Het zinnetje ” het komt wel goed en maak je niet zo druk ” zou dan ook nog een goede aanvulling zijn. Ik ben nu vooral heel erg benieuwd wat ik over 10 jaar tegen de ik van nu zou zeggen. Ik hoop vooral dat het zoiets is van”zie je wel, als je maar je eigen pad volgt komt het goed” en niet zoiets van “tja, als ik toen had geweten….” Gelukkig weten we dat niet en is de toekomst een verrassing die we maar met beide armen moeten omarmen zelfs al is hij misschien minder rooskleurig dan gehoopt. Ach wie weet bestaat jouw blog over 10 jaar nog steeds, lees ik over 10 jaar nog steeds met veel genoegen jouw leuke stukjes en plaats je over 10 jaar wel eenzelfde blogpost als hierboven waardoor ik er weer op kan antwoorden.

  Like

 11. Ik zou tegen mezelf zeggen dat het niet uitmaakt of je een verkeerde keuze maakt. Er kunnen altijd dingen veranderen en niets is zwart-wit. Net als Ien in een reactie hierboven denk ik namelijk dat iedereen zijn eigen pad bewandelt en dat er overal een tijd voor is.

  Like

 12. Wat een mooie inzichten weer, vooral die over die linzen. ;-)

  Ik zou tegen mezelf zeggen: maak je niet zo druk, laat het leven wat meer het leven. Maar daar zou ik waarschijnlijk ook niet naar luisteren.

  Eigenlijk zijn er maar een paar dingen belangrijk: compassie, verbondenheid, plezier en vertrouwen. En dat je leeft alsof het je EERSTE dag is. (Van leven of het je laatste dag is word je depressief)

  Like

 13. Ik zou zeggen dat ik extra moet genieten van de belangrijke mensen om me heen, omdat 12 jaar later de helft van die mensen niet meer in leven is.

  Like

Zeg het eens?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s