Relaxen vs dingen te doen.

Een huis zonder overbodige zooi heeft veel voordelen, maar met zes personen is er altijd wel ‘rommel’ in huis. Of: altijd iets te doen. De kunst is dan om niet altijd wat te doen.

20180311_142917Echt relaxen als het een rommel is om me heen: ik kan het niet. Hoewel dat ligt aan het soort rommel: als alles van zijn plek ligt omdat er muren geverfd moeten worden, maakt het me weinig uit. Daar kan ik dan toch niets aan doen op dat moment.

Een vriendin (hi Luus) kan makkelijk de boel de boel laten en als de kinderen op school zitten, een paar uur Netflix gaan liggen kijken op de bank met de gordijnen dicht. (ze heeft gewoon een baan heur mensen)

First things first en daar heeft ze 100% gelijk in. Aah….  knap. Het is vast iets tussen de oren. Of een tegenreactie, want haar moeder was een nogal obsessieve poetster. Misschien dat je, als het in je jeugd zo overdreven wordt, makkelijk is te zien hoe nutteloos het in feite is. Hoe dan ook: goed om te kunnen!

dust-is-you-must

’s Ochtends breng ik de kinderen naar de bus. Daarna drinken we koffie en brengt de man een of twee kinderen naar de barnehage. Ik begin dan aan mijn rondje door het huis. Bedden opmaken, wasgoed verzamelen, rommel opruimen. Ik las dat mensen die hun bed opmaken gelukkiger en gezonder zijn, dus x 5 bedden zit ik goed.
Ik doe de vloeren en poets wc’s. Een fris huis vind ik zeer aangenaam en maakt mijn gemoed een stuk beter dan wonen in een soort stofzuigerzak vol slingerende dingsebomser*.

*Noors raar woord voor ‘dingetjes’.

Daarna kan ik doen wat ik die dag wil doen. Niet eerder. Ik vind het dan ook best vervelend als ik om wat voor reden eerder van huis moet en die dingen niet kan doen.  Gewoontes en routines…. tja ;)

Het probleem is, dat je altijd wel bezig kan blijven. Of je nu geen kinderen hebt, of zeven. Stoppen met doen wat je denkt te moeten doen is belangrijk. Ik kan nu ook nog tien dingen bedenken die ik zou ‘moeten’ doen maar volle wasrekken, pekkige keukenvloeren, kattebakken en vuilniszakken lopen niet weg. Nooit. (Behalve vuilniszakken dan, maar er is een grens aan hoe lang je dingen dan moet laten liggen for the sake of lekker relaxen.) Morgen weer een dag en dan is het zo gedaan.

3468510a1fcff3b6d2bee4741e1446ff--do-it-anyway-hygge

Het stopt ook nooit, dat huishoudelijk werk. Dus moet je zelf stoppen. Lekker naar buiten. Schrijven. Tekenen. Op bezoek. Iets leuks gaan doen. Waar je blij van wordt. Want zodra je daarmee bezig bent, bestaan die huishoudelijke dingetjes amper meer.

Bekijk het zo: wat zou je willen dat je gisteren had gedaan? Huishoudelijk werk of wandelen? Strijken (ha-ha-ha) voor de tv of koffie met een vriend? Tijd voor jezelf nemen of nog meer plannen en organiseren?

En zo is het met zo veel dingen: als je wegloopt van dingen, worden ze vanzelf kleiner. Minder belangrijk. Als ik binnen kom na een lange wandeling of een dag aan het strand zie ik echt die vlekken op de keuken niet. Of stoffige plinten. En dan hangt er maar droge was aan het rek. Als iemand iets nodig heeft kunnen ze het pakken. Doei!

Ik zal vermoedelijk nooit echt goed worden in ‘de boel de boel laten’, daarom heb ik het liefst zo min mogelijk ‘boel’. Als ik niet de persoon ben die kan relaxen als er dingen moeten gebeuren, dan moet er maar minder te doen zijn. Jeej minimalisme.

Mezelf dwingen om dagelijks even te ontsnappen aan alles, maakt mijn leven een stuk aangenamer.

20180302_130753
gewoon naar buiten, al betekent het gezandstraald worden door een sneeuwberg :D

 

Advertenties

17 gedachten over “Relaxen vs dingen te doen.

 1. Sinds ik de woonkamer leger heb gemaakt heb ik meer lol in het huishouden. Met dank aan jou heb ik wat meer regelmaat in het schoonmaakwerk. En elke keer geniet ik als ik op de opgeruimde zolder kom :-)
  Ik kan best aardig tegen zooi aankijken. Gelukkig, want ik heb niet altijd de energie om alles goed bij te houden. En niet gezeemde ramen kunnen me ook niet echt boeien.
  Ik heb een wandeling nu hoog op mijn prioriteitenlijst staan en doe dit nu bijna dagelijks. Omdat ik hier heel bewust de tijd voor neem, kom ik meer toe aan andere klussen. Dat vind ik wel bijzonder. En elke dag probeer ik iets extra’s te doen. Even een kastje opruimen, een plank uitzoeken, vandaag zonnebloempitjes in de week gezet om te gaan kiemen.
  Nu nog zien hoe stoer ik komend weekend ben met wandelen in de kou ;-)

  1. Ah wat heerlijk joh dat het zo lekker gaat. Ben blij voor je. Merk ook dat wandelen, in beweging zijn, een positieve invloed heeft op het in beweging zijn de rest van de dag.

 2. Ja heerlijk de boel de boel laten. Toen ik van jou de “the killing” serie had geleend heb ik wel 3 weken met de gordijnen dicht gezeten in de ochtend!! 😂😉

 3. De kinderen maken hier elke ochtend hun eigen bed op. Fijn om te weten dat het niet alleen goed is voor mijn eigen geluk, maar vooral ook dat voor hun zelf! Hahaha.

 4. Dat gedicht – Dust if you must – heb ik via de Flylady leren kennen. Een site die huishoudtips geeft, maar eigenlijk zoveel meer is dan dat. En ook Flylady vindt vooral ontspannen leven en genieten uitermate belangrijk.
  Mooie post weer vandaag. Dank je.

  1. Ik snap die site nooit, ik had me een keer aangemeld maar kreeg alleen maar persoonlijke verhalen in de mail een paar keer per dag? Vroegah had je Kaat Mossel. Dat volgde ik toen wel. Dat werkte eigenlijk ook perfect maar werd later heel vreemd. Ik ga flylady nog eens bezoeken. En graag gedaan :)

 5. Ik prober net een artikel te lezen, schijnt de zon door de ramen…….. Jeetje wat zijn die smerig. Eerst artikel aflezen, dan ramen zemen ;-)

  1. Ik zag het ook… en ik dacht ja, jullie kunnen me wat, over twee weken flik je me precies hetzelfde al maak ik jullie schoon.
   (maar zal binnenkort ook wel even met een doekje naar de ruiten gooien want crap… :o )

 6. Ah, ik lees dit met een tevreden glimlach terwijl de stofwolkjes over de vloer van de slaapkamer heen dartelen en DL3 een vuilnisbelt van haar kamer maakt. Maar ik heb wel de vaatwasser al aangezet, de vloer beneden aangeveegd, de kinderkamers gelucht en een was aan staan. De rest komt wel weer.

 7. Tja hier geen primus in het laten liggen van dingen. Alles “moet”netjes opgeruimd, ik vind dan ook geen rust voor het gedaan is. Ik heb ook wel het idee van “als”ik het laat liggen, ik het daarna dubbel en dik mag doen, daarom hou ik altijd alles netjes bij.. Ben stiekem wel jaloers op een vriendin die het wel kan… ze is vééél relaxter dan ik,maar echt ik zou er niet kunnen wonen. zij is dan ook een maximalist ipv minimalist; ze heeft superveel spullen. Het leuke is dan ook als ik van een bezoekje bij haar kom, het hier thuis heel netjes en x-tra leeg toont. :-) mijn vriendin heeft een hart van goud en ik heb enorm bewondering voor haar relaxte houding van is het vandaag niet, morgen komt ook nog…sterk!

 8. Fijn stukje weer om te lezen! Ik heb het geluk dat mijn partner “maar” 12 uurtjes werkt en dus alle dagen de tijd heeft, en deze ook graag neemt, om te stofzuigen als het nodig is, het eten alvast voorbereid, eventueel nog naar de winkel sjeest voor wat vreterij, maar ook zeker de tijd neemt om ff lekker te niksen, boekje lezen, tv zien, muziek luisteren enz. Samen doen we het huishouden, ik doe de wc, douche en de was en de rest doen we samen. Idd, mocht er iemand iets nodig zijn van de waslijn, be my guest, en pluk het er zelf af….scheelt mij weer opvouwwerk haha. Fijne dag!

 9. Dit is echt één van DE inzichten die ik van jou geleerd heb: minder spullen = meer rust. Ik wil graag mooie dingen maken, mooie boeken lezen en genieten van mooie momenten, maar dat lukt me zo slecht als er rommel is in huis. Ik ben ook opgegroeid in een overvolle woning; op één of andere manier dachten mijn ouders: ‘hoe meer spullen, hoe beter’. Spullen kunnen zo’n enorme last zijn. Hoe dan ook, elke keer wat meuk eruit, niets erin en genieten van de leuke dingen. Nu hopen dat mijn kinderen later niet weer dwangmatige verzamelaars worden “want mijn moeder gooide vroeger altijd alles weg”.

 10. Bedankt voor de fijne tekstjes!
  Ik denk dat ik ze maar uit print en her en der ophang, als een soort reminder.
  Want idd,het is een never ending story,het huishouden:-(
  Soms moet je jezelf “dwingen” tot een break, anders is er zomaar weer een dag voorbij…
  Dus dank!!!!!!

 11. Hier gelukkig zelden een zooitje, maar ik woon dan ook alleen en ik heb reuzeslechte ogen, dus als ik ‘s nachts m’n nek niet wil breken over naaimachine, vogelpindakorfje, laarzen, fruitschaal, rugzak enz is het ook gewoon handiger om die dingen na gebruik op te bergen.
  Bed opmaken doe ik pas ‘s avonds, ik leg het dekbed ‘s ochtends open en hang de dekenover de rand, zodat het bed overdag kan luchten. Ooit gelezen dat je ‘s nachts veel vocht verliest en dat het beter is voor je beddegoed om open te luchten dan dichtgeslagen wordt met alle lichaamswarmte, zweet, huidschilfers en huisstofmijt ertussen marinerend. Het staat minder netjes, maarik kom overdag toch nauwelijks in de slaapkamer en andere mensen die afkeurend kunnen fronsen zijn er al helemaal niet :-)

 12. Het is hier door de omstandigheden eigenlijk altijd een zooitje, we lopen altijd achter met huishouden en dat al 10 jaar. 😊
  Ik weet dat ik de meeste dingen gewoon echt niet kan doen zoals stofzuigen of met wasnanden sjouwen of bedden verschonen. In het begin vond ik dat vreselijk en kon ik niet ontspannen in het zooitje dat t huis tegenwoordig dus is. Nu wel gelukkig. Ik heb me er bij neergelegd. Er zijn belangrijkere dingen in het leven. Ik vind het in ieder geval niet belangrijk genoeg om een schoonmaakster te willen betalen.

 13. Jeetje, wat een mooi gedicht over stof. Ik heb hem gedeeld op mijn Facebook. Dankjewel voor jouw verhalen, ik lees ze altijd met veel plezier. Groetjes Nicole

Reacties zijn gesloten.