Vervelen.

Oh, er zijn zo veel leuke te dingen te doen en zo weinig tijd! Niet dat ik het druk heb, maar ik ben graag bezig met dingen in verschillende gradaties van nuttigheid.

De afgelopen weken waren trouwens wel drukker dan normaal maar dat kwam omdat de kinderen elkaar lekker afwisselden met griep, verkoudheid en overgeefsessies en ik derhalve met kindertjes verzorgen en dekentjes wassen. Niet om te klagen maar ik miste de rust van die paar uurtjes totale kinderloosheid in een week.

Morgen weer. Als het goed is.

Vandaag begon de sneeuw zowaar even te smelten en dat maakte het makkelijker om de boel weg te schuiven. Het verschil tussen scheppen in droog zand, en nat zand. Dat laatste is zwaarder, maar veel effectiever :)

Wat een wonderlijke dingen er dan onder vandaan komen. Het kleed uit de hal, dat had ik -oh ja- buiten had gegooid omdat het die enorme bergen naar binnen gelopen sneeuw handiger was om de boel te dweilen. Twee zakjes afval. Oh daar waren de ski’s van de kleinste. *struikel* en pokke wie legt daar nu een stuk haardhout neer!!

Het deed me gelijk twijfelen aan het nut van het kleed in de hal. Kringloop?

Op het balkon heb ik een stuk sneeuwvrij gemaakt en morgen dooit het nog iets meer. Daarna gaat het weer keihard vriezen maar omdat het verder mooi weer wordt, kunnen we straks fijn genieten van de inmiddels al flink warme zon. Afgelopen vrijdag kwam ik na een wandeling thuis en vond de man thuiswerkend, op het balkon. Bij +2! En hij is een koukleum. De temperatuur werkt anders hier dan in Nederland.

Omdat ik mijn eigen handschrift steeds meer op een variant op Comic Sans MS vond lijken, wilde ik een ander. Ik kan op veel manieren schrijven, maar ik wilde iets ouderwetsch. Iets stijlvols en artistieks ;) Dus nu oefen ik op Kurrent, een oud Duits schrift. Totaal onpractisch maar leuk!

Morgen is het weer zalig wandelweer en wandel ik weer minstens een uur richting Oslo, om dan te besluiten dat het toch te ver weg is. En een uur terug. Voor het mooi kan je beter overal, behalve naar Oslo toe wandelen, vind ik.

Zojuist, om half 10 ’s avonds vroeg de oudste of ik nog even pannekoeken wilde bakken. Dat was toch zo klaar. Bezig okee, maar mijn kinderen zijn gestoord.

Ik weet dat iedereen anders is en andere dingen leuk vindt, maar ik verbaas me erover dat mensen als ze thuis zijn zo weinig anders weten te verzinnen dan televisie kijken, ‘tegen de muren opvliegen’ en vitten op hun partner. Er zijn zo veel leuke dingen te doen!

Er zijn zo veel boeken om te lezen. Ook al ben je niet van de literatuur, dan zijn er talloze comics, boeken over filosofie, bijzondere wetenswaardigheden, reizigers… Tegenwoordig zijn ze zelfs al voorgelezen en hoef je alleen een cd (mp3? i-tunes-iets?) aan te zetten om interessante dingen te ontdekken! Een boek over leren tekenen en zelf pogingen wagen.

Tenzij je echt in een vervelende buurt woont en niet graag naar buiten gaat is er buiten ook van alles te zien. Gebouwen, wolken, vogeltjes, allerlei mensen, bomen (in iets oudere buurten zijn kersenbomen en appelbomen overal voor wie erop let), parken. Je ziet andere dingen als je loopt, dan wanneer je auto rijdt.

Er zijn buurthuizen met cursussen, bibliotheken, musea, volksuniversiteiten, mensen die zelf cursussen aanbieden…

Je kan gaan sporten, buiten. Wandelen, al dan niet in hoog tempo. Harder rennen. Fietsen. Of binnen yoga doen. Een begeleide meditatie doen op youtube (ideaal voor mensen die boodschappenlijstjes in hun hoofd maken als ze proberen te mediteren). Een workout volgen op youtube. Batsen met de partner of de hand aan uzelf slaan bij gebrek aan partner.

Je kan al je activiteiten op het gemak doen. Wandelen naar een leuke winkel en lekkere kaas kopen bij de kaaswinkel in plaats van een blok rubber bij de appie. Naar de markt. Was ophangen en geld besparen. Een brief schrijven in plaats van mailen. Ergens koffie gaan drinken in plaats van thuis. Met de bus naar een ander deel van de stad.

Een klus in of om je huis doen. Muren verven, plintjes plakken, een koof maken om een lelijke leiding,  je saaie witte gordijnen tie-dyen, een muur in een rare kleur verven, je kamerplanten verpotten, meubels verplaatsen, iets oplossen waar je je al jaren aan ergert (vaak minder dan een half uurtje werk), gras wegsteken of tegels wegdoen en een moestuin aanleggen of vlinderbloemen zaaien. Kalkverf maken (kalk + water + verf, zie pinterest voor het recept) maken en dingen verven. Planten stekken zodat je meer moois hebt voor gratis.

Dingen weg doen. Aah, mijn lievelingshobby ;) Oude foto’s uitzoeken, scannen en opsturen aan relevante familieleden of een album maken, je ongebruikte meuk uitzoeken voor een goed doel, een mooie capsule-garderobe maken voor jezelf of je kinderen, je keukenspullen uitdunnen tot die dingen die je echt gebruikt. Je computer opschonen (denk: stel dat iemand hem zou jatten en alle bestanden openbaar maakte en dat dat niet gaf. zo schoon ;))

Ik woonde 22 jaar in Dordrecht zonder al te veel van de geschiedenis van deze stad te kennen terwijl er massa’s toeristen naar deze stad komen! Dat is toch gek.

Je kan zwerfafval opruimen. Je aanmelden voor een opknap-initiatief. Je voortuin opknappen. En die van de buren als ze lollige opmerkingen maken maar wel aardig zijn. Vrijwilligerswerk doen. De hond van de buren uitlaten. Een kat adopteren. Boerderijwinkels in de buurt verkennen en proberen zo veel mogelijk lokaal te kopen daar. Sla, peperplanten en kruiden kweken in je vensterbank. Vogels leren herkennen. Ted – talks kijken van mensen die andere dingen zeggen dan jij denkt. Mooi leren schrijven. Schrijven. Bloggen. Een aardige kaart sturen naar een random familielid of kennis. Iets repareren.

Dingen bakken. Dingen koken. Nieuwe recepten proberen. Een cursus ‘iets bakken’ volgen als je geen vertrouwen hebt in je eigen vindingrijkheid. Uitzoeken waar je de beste verse spullen kan kopen. Iets eten dat je nooit eerder op hebt.

Kennis maken met je buren. Een oproep op fb of het bord bij de supermarkt zetten (of is dat ouderwets?) om min of meer gelijkgestemden te vinden in je buurt. Oude bekenden bellen voor koffie. Bij oude familieleden op bezoek gaan. Wandelen in je buurt en mensen leren kennen. Boodschappen doen voor mensen die dat zelf moeilijk kunnen. Een vuurtje stoken in je tuin en onder een deken genieten van de avond met een fijne drank naar keuze in de hand. Wijn leren maken. Bier leren brouwen. Een ‘… voor Dummies’-boek lezen gewoon om iets te leren. Gaan kijken bij een imker. Een open dag van een bedrijf of boerderij bezoeken. Naar een evenement gaan, ook al boeit het je op het eerste gezicht niet. Een egelhuis maken. Ballondieren leren vouwen.

Gewoon zitten, in de zon met ogen dicht. Of open. Kijken naar een beestje in het gras. Volgen hoe een vlinder vliegt. Gewoon lopen om het lopen en verder niets. Zonder bestemming, zonder het idee geld uit te geven ergens. In de regen lopen en merken dat het niet zo erg is als het lijkt.

Gewoon zijn, omdat je al genoeg bent zoals je bent.

Of pannekoeken bakken.

Ik vind het tevens een mooi pleidooi voor minimalisme. Er is, behalve voor ‘dingen opruimen’ nergens een huis met rommel of spullen voor nodig. In tegendeel! Hoe minder meuk, des te vrijer je bent om deze dingen te ondernemen :)

Advertenties

26 gedachten over “Vervelen.

 1. Wat een heerlijke blog. Niks vervelen. Alles wat je opnoemt is luxe leven. Genieten van wat je doet of niet doet.

 2. Jaaaa ted-talks kijken en bakken! Ik heb me aangemeld voor de gebarenchallenge. Ik ben benieuwd.

 3. Verhuisdozen in pakken….pffff…nog twee maandjes en dan gaan we naar de andere kant van het kanaal….manmanman, wat moet ik veel aan je denken met nu nog een huis vol zooi!

 4. Tjonge, mijn hoofd loopt al over van plannen en nu breng je me op nog meer ideeën :-)! Nee, me vervelen heb ik al in tijden niet meer gedaan.

 5. Heerlijke blog weer!. Vervelen, dat doe ik me ook nooit. Dadelijk weer een rondje kringloop om meuk weg te brengen ( ik dacht dat ik mijn minimaliseerrondjes toch wel had gehad ;-) ) en daarna een bezoekje aan de appelboer voor vers fruit dat onverpakt verkocht word, jeeej! Ted-talks kijk ik graag, aangezien ik de meeste minimaliseer talks heb gehad en me nu richting zero waste wil gaan verplaatsen ben ik vooral die nu aan het kijken. Nee, vervelen doe ik niet, al kijk ik ook wel heel graag een goede serie op netflix ;-)

 6. Mooie lijst! Ik verveel me ook nooit. Werken vult de dag sowieso al aardig en ook probeer ik dagelijks een uur te sporten of wandelen of yogaën. Dan nog lekker koken, boeken lezen, handwerken, muziek maken, mediteren, leuke blogs lezen, vrijwilligerswerk doen, twee besturen, af en toe naar museum of een verjaardag of op familiebezoek en natuurlijk de noodzakelijke suffe dingen als de was doen, stofzuigen, badkamer schoonmaken en een keertje de ramen zemen. Ik voel me nooit ‘druk’ maar ik kan mezelf wel aardig bezig houden :-)

  1. Schiet me net te binnen dat m’n moeder vroeger riep: “Als je je verveelt, dan pak maar een stofdoek!”. Zo leer je het wel af om je te vervelen haha

   1. Ja, zulke dingen zei mijn moeder ook. Ik zeg het nu ook. En ‘dan ga je maar met je grote teen spelen’. Zie je die ogen rollen in die hoofden…

   2. Ik zei destijds tegen mijn zoons dat ze dan maar lekker buiten konden gaan spelen. Aangezien ik ‘binnenkinderen’ had, wisten ze al heel snel iets leukers te bedenken :-)
    Ik heb het ze trouwens weinig horen zeggen. Heb er naar gevraagd en ook zij herinnerden zich dit niet, behalve dan de suggestie om buiten te spelen.
    Ik was zelf ook een binnenkind. Ik kon me prima vermaken met boekjes, tekenen, kleuren, hoorspellen maken met een nichtje, mijn poppenkast.

 7. Daarom verveel ik me dus nooit! Voor vandaag ligt al klaar: een boek, gordijnstof om kussens van te maken voor mijn moeder en ik ga wandelen naar de fietsenmaker om de fiets van zoon op te halen (in de regen) en naar de bakker. En misschien nog even op de fiets naar de kringloop.
  Maar een serietje kijken (met haakwerk erbij) op z’n tijd, kan ik ook wel waarderen.
  Oslo niet leuk? Wij zitten er in de vakantie op een half uur rijden vandaan. De pubers willen graag een grote stad in de buurt, voor ons zou de Noorse natuur ook al genoeg zijn.

 8. Ik ben gelijk even vaan googlen op Kurrent. Echt mooi en idd hoef je je niet te vervelen. Voordat je daar een brief mee hebt geschreven :D
  Ben het helemaal met je eens. Van die nuttige dingen doen is heerlijk. Mij geeft dat ook energie. Gisteren heb ik op zolder gewerkt. Zooi uitzoeken en schoonmaken. Manlief mag binnenkort weer naar de stort, maar die spullen staan nu nog op zolder. Om ze naar de garage te sjouwen heeft weinig zin want dan ligt het daar weer in de weg.
  Mijn schouders zijn nu niet heel blij, mijn hoofd wel. En iedere keer als ik op zolder kom word ik weer blij van die ruimte :-)
  Internet doet iets raars bij mij. Net alsof het mijn leefruimte steeds kleiner maakt en mijn energie weg trekt. Ik ga zo ontbijten en pak er een boek bij. Ik lees nu een boek van Stan de Jong ‘Mr. Hiddema’. Ik vind het een aanrader. Je hoort Hiddema praten en ik vind zijn stijl van praten erg mooi en op een of andere manier heeft hij gewoon iets heel grappigs. Al maakt hij bizarre dingen mee als advocaat en heeft hij een bijzondere jeugd gehad.

  1. Zoals jij beschrijft wat internet met je doet, zo voel ik dat ook en ik zie dat ook bij de kids. Ik houd er ook van om bezig te zijn, verveel me geen minuut, maar ga ik achter het www. zitten dan komt er niks meer uit m’n handen. Het is helemaal niet erg als dat af en toe eens gebeurt, maar ik heb een veel fijner gevoel als ik wat geknutseld, gelezen of gesopt heb, of wat aan m’n conditie gedaan heb, of iemand heb geholpen etc. Na het middageten doe ik echt even niks nuttigs, dan lees ik, of ik doe een dutje. Heerlijk, dat is echt míjn tijd, erna ben ik weer actiever dan ooit!

 9. Poeh hee wat een opsomming…. je zou er moe van worden bij het lezen alleen al!

  Ik ga even op de bank en de tv aan… even bijkomen….

  ;-)

 10. Je verlangt er bijna na om je te vervelen. Helaas altijd het omgekeerde. Het huis leeg houden is wel noodzakelijk, anders denk ik altijd: eerst de zooi weg dan pas….. heel irritant. Denk je dat je nog druk bent ook.

 11. Het is leuk dingen te doen die je: geld besparen, lekkere dingen te eten opleveren, iets mooier maken of je fitter maken, enz. enz. Veel mensen hebben daar geen zin in en willen ‘gemakkelijk’, zoals gisteren een pleidooi op een blog voor het laten thuisbezorgen van je boodschappen. Niks voor mij, ik loop liever naar de winkel (met een hele grote omweg) om daar met rugzak boodschappen te halen, precies genoeg en niet teveel. ;)
  Fitness en praktisch ineen, wat wil een mens nog meer? 😹

  O ja, lezen, veel lezen nadat je die papieren boeken zelf in de bieb gehaald hebt.

Reacties zijn gesloten.