Keukenrenovatie – low budget

De keuken in dit huis is fijn. Er is genoeg ruimte om breeduit met zijn tweetjes te koken. Vaak maken man en ik samen het avondeten. Hij was ooit wittig geweest, de achterwand bestond uit rozige tegeltjes met reliëf, waar langzaamaan het voegsel uit losliet. Er waren twee kastjes met roze-groen nep-glas in lood. Het blad stond steeds krommer en er was een boel loze ruimte in de vorm van plankjes. Chique!

In de keuken wordt gekookt, dus dingen op die plankjes worden vettig en stoffig. Bovendien houd ik niet van spullen die niet in kastjes staan dus het was een boel loze ruimte.

Hovedhus_Kjokken2
Foto van 2009, daarna is het nog zeven jaar verhuurd als vakantiehuis.

gratis afzuigkap

De man vond een gratis afzuigkap op finn.no. De weggever zei dat ie geroest was, maar de roest bleek gewoon vettigheid en binnen vijf minuten was hij als nieuw.

keuken zonder bovenkastjes

IHovedhus_Kjokken1k liet me een keer ontvallen dat de helft van de bovenkastjes overbodig was en prompt schroefde de man de complete doorn in mijn oog van de muur. We hebben nu nog twee bescheiden bovenkastjes.

keukenkastjes verven

Vervolgens verfde hij de kastjes met een rest bootlak dat we nog hadden liggen. Want naast de spierwitte muren, waren de keukenkastjes als schapen. In de zomer denk je dat ze wit zijn, in de sneeuw blijken ze een beetje viezig geel.

houten aanrecht maken

Op internet had ik al meerdere keren aanrechten van houten planken voorbij zien komen en ik vind het prachtig. Aan het einde van zijn leven kan het in de kachel en de aanschafkosten waren voor ons enorme aanrecht nog geen 80 euro.

20180204_151032.jpg

Witte muren en witte achterwanden was een beetje te veel geweest. Deze platen zijn aan twee kanten te gebruiken. Dit was het duurste, de achterwandplaten waren 40 euro per stuk, we hadden er vier of vijf nodig. Ze waren erg makkelijk te installeren: kitten met de juiste soort kit, nadat de relieftegeltjes waren afgebikt.

20180204_151021.jpg
de oude opstelling had een breder keukenblad, waar je met hoge krukken aan kon zitten. Er stond een smallere eettafel. We hebben nu een smaller keukenblad en een grotere eettafel want beter bij ons past.

Inhoud kastjes

We hebben meer dan genoeg kastruimte. Ik heb zelfs de voorraad erin weten te passen. v.l.n.r. beneden: vaatwasser / kastje voor afvalbakjes rest en etensafval / gaskomfyr / kastje met bulkverpakkingen speltmeel / ronddraaiend pannenrek dat heel praktisch is voor voorraad / snijplanken en bak voor recyclebaar afval / pannen / lades met kruiden, doekjes en handige dingen.

Bovenkastjes links: lunchboxen en rvs flessen en glaswerk / borden, glazen bakjes, schaaltjes, maatbekers en -bakjes.

Boven de achterwand komt misschien nog een plank, maar ik zou niet weten wat ik erop zou moeten zetten. Niks ofzo, dat is natuurlijk altijd goed. Of dat vreselijk in de weg staande koffiezetapparaat ;)

20180117_112825.jpg
voor zulk uitzicht horen eigenlijk geen gordijnen. zo heerlijk om hier te zitten, wat voor weer het ook is.

Kosten van de opknapbeurt

Bij elkaar waren we zo’n 350 euro kwijt. We zijn toch niet van plan de komende tijd te verhuizen, de eigenaar is voorlopig niet voornemens het te verkopen. Welbesteed, wat mij betreft.

20180204_151043.jpg

Advertenties

21 gedachten over “Keukenrenovatie – low budget

 1. Ik zou je keuken nóg mooier vinden met een paar houten planken boven het aanrecht, waar je dan “dingetjes” op kunt zetten voor een beetje sfeer …. Verder top, hoor!

 2. Wat gaaf, met die planken, dat aanrecht! Potdome, dat hadden wij eerder moeten weten zeg. Nou ja, ik ben nu het er op ligt hartstikke blij met mijn plank-uit-één-stuk hoor, maar er is wat stress aan vooraf gegaan, haha! Ik ga tzt ook eens foto’s van “voor” en “na” plaatsen. Wij hadden aanvankelijk ook zo’n sjieke keuken met plankjes en rekjes en dingetjes. Nu ook geen bovenkastje meer. Maar inderdaad: waar laat je dat koffiezetapparaat? Ik geloof dat ik een plank in de nog te maken kast ga opeisen :D

 3. Ook een kettlebel :-) Hier staat er ook 1. Heerlijk, ’s middags even een halfuur trainen.
  Prachtig geworden zo. Een houten plank aan de wand is wel mooi, ik heb nu eiken planken ( door mn vader opgeschuurd en geolied), maar het is wel oppassen dat je er niet vanalles op gaat zetten. Bij mij staat er een mandje met vitaminepillen etc op, anders vergeet ik ze. En verder een kaarsje ergens en m’n houten snijplanken (heb geen snijplank van plastic, en had ik die wel dan zou ie daar niet mogen staan).

 4. Mooi! Goed idee ook, van dat aanrechtblad van houten planken. Komen er geen kruimels tussen de spleten vast te zitten?
  Vond de eigenaar de verbouwing wel goed?
  Groetjes,
  Nona

  1. Er zit houtlijm met zaagsel tussen, af en toe maak ik het schoon met een tandenborstel maar meestal neem ik het gewoon even mee met stofzuigen, doe ik toch elke dag :D

 5. Mijn aanrecht is ook van hout en inderdaad met olie behandeld en ik heb ook geen bovenkastjes. Vreselijk irritant vind ik dat, bovenkastjes.
  Erg mooi geworden, die keuken van je!

 6. Fris en clean. Mooi!
  En dat uitzicht….wauw.
  Ook het aanrechtblad! Misschien een idee voor mijn keuken…. Hebben jullie de planken met iets behandeld?
  Ik vraag mij (heel nieuwsgierig!) af…wat is het voorwerp dat naast je koffiezetapparaat staat?

  1. Op de planken zit een laagje maar geen beits. Het is meer een soort beschermende olie.
   Naast het koffiezetapparaat staat een kettlebel, die til ik op op verschillende manieren, goed voor je spieren :)

 7. Het is echt heel mooi geworden! Wij hebben onze keuken ook opnieuw gedaan. De kastjes zijn gespoten alles is weer als nieuw. Mooi zo leeg ik hou ervan❤

Reacties zijn gesloten.